Tulpenroute+Flevoland+gaat+over+grenzen+heen
Nieuws
© Niels van der Boom

Tulpenroute Flevoland gaat over grenzen heen

Steden als Lelystad, maar ook het evenement Boer zoekt Burger zijn aangehaakt bij de Tulpenroute Flevoland. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens een tulpenlunch in shortgolf Swifterbant.

De organisatie hoopt hier meer dagjesmensen mee te trekken. Waar er vorig jaar nog 50.000 bezoekers op afkwamen, verwacht voorzitter van de stichting Tulpenroute Flevoland Herman Vermeer dit jaar het aantal van 70.000 te halen.

Voor volgend jaar hoopt de organisatie Almere en de Floriade erbij te betrekken. Gesprekken hierover zijn inmiddels gaande. 'Dat de Floriade alleen een feestje is van Almere is fout. Het is een feestje van heel Flevoland', gaf de burgemeester van Dronten Aat de Jonge aan.

Boer zoekt Burger

Ook heeft de organisatie van de tulpenroute aansluiting gezocht met Boer zoekt Burger in Zeewolde, op de open dag van boeren rond Zeewolde komen tweejaarlijks duizenden mensen af. Beide activiteiten vinden nu tegelijkertijd plaats.

Flevoland is met 5.000 hectare tulpen de provincie waar de meeste tulpenbollen worden geteeld, stelt bestuurder Wim Klink van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Het gaat om ongeveer de helft van het landelijke areaal.

'Het is het nieuwe teeltgebied vanwege de vruchtbare grond. Het is heel effectief telen vanwege de mooie percelen. Wij willen dit graag ook aan de mensen uit de Randstad laten zien.' In Flevoland worden voornamelijk tulpen op contractteelt geteeld.

Saai

Een van de voornaamste doelen van de tulpenroute is mensen naar het buitengebied te trekken.

'Mensen denken dat Flevoland hartstikke saai is. Wij willen hen van de autoweg halen. Via tulpen willen we hen in contact brengen met aardappelen, koeien, agrarisch natuurbeheer, windmolens en uien. We willen laten zien dat de producten niet in een porseleinkast worden geteeld', motiveert voorzitter Herman Vermeer van de Stichting Tulpenroute.

Het economisch aspect moet daarbij niet vergeten worden, stelde gedeputeerde Michiel Rijsberman

'Mensen moeten naar huis met het idee dat het een heel bijzonder gebied is, en dat ze de tulpen ook in hun tuin willen planten. Als de bezoekers geld uitgeven heeft de regionale economie er ook nog wat aan. '

Tulpenlunch

Zaterdag werd de tulpenroute afgetrapt met een tulpenlunch voor ondernemers en bestuurders. Chef-kok Patrick Goyaerts van de Hermitage in Amsterdam maakte het hoofdgerecht: een gouden tulp van rode kool met een moestuinsalade. Het schilderij Flora van Rembrandt van Rijn uit 1634 was zijn inspiratiebron.

Biologisch tulpenteler Stefan Maerman in Biddinghuizen leverde de tulpenbollen voor het dessert.

Hoewel de bloei van tulpen vanwege het koude weer wat achterloopt ten opzichte van vorig jaar, zullen er volgens KAVB'bestuuder Klink zaterdag tijdens de opening van de Tulpenroute zeker tulpen in bloei zijn. 'De eerste vroege cultivars zullen bloeien.'

Tulp van rode kool. Foto: Tienke Wouda
Tulp van rode kool. Foto: Tienke Wouda © Tienke Wouda

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer