Arenstripper moet hamster redden tijdens graanoogst

De Korenwolfcommissie wil samen met provincie Limburg en loonwerkers de mogelijkheden voor de aanschaf van drie arenstrippers onderzoeken. Die moeten hamsters redden tijdens de graanoogst.

Arenstripper+moet+hamster+redden+tijdens+graanoogst
© Nieuwe Oogst

De vraag naar arenstrippers komt naar aanleiding van een geslaagde pilot ermee op Limburgse bodem. Het inzetten van de arenstripper bij het oogsten van graan moet er voor zorgen dat de met uitsterven bedreigde hamster enerzijds voldoende voedsel heeft en daarnaast in een beschutte omgeving kan leven.

'Deze wijze van oogsten past goed bij een door maatschappij gewenste meer biodiverse vorm van landbouw. Je kunt van agrarische ondernemers niet verwachten dat ze zelf een arenstripper aanschaffen, vandaar dat we met dit voorstel komen', vertelt Harm Kossen van Natuurrijk Limburg.

Met een arenstripper wordt het graan op een normaal tijdstip geoogst, terwijl de stengel met halm op het perceel blijft zo lang de korenwolf dekking nodig heeft. 'Door het gebruik van de arenstripper komt ongeveer vijf procent van het graan, waaronder de korrels op de bodem terecht', zo laat Henny Hartmann van de Korenwolfcommissie weten.

Veel goedkoper

'We moeten de eerste resultaten met de arenstripper nog afwachten, omdat er vier maanden geleden voor de eerste keer mee is geoogst', vervolgt Hartmann. 'Maar we hebben er een heel goed gevoel bij. De aanpak bestrijkt niet alleen een groter gebied, het is ook veel goedkoper.'

Ondanks de enorme afname van het aantal hamsters in het gehele verspreidingsgebied, lijken slechts weinig Europese landen echt daadkrachtig in te zetten op het behoud van de hamster. 'Ook in Nederland moest de soort eerst bijna uitsterven, voordat besloten werd om beschermingsmaatregelen te nemen', zo vertelt Harm Kossen. 'Nederland is naast Frankrijk, op dit moment zeer actief met het nemen van beschermingsmaatregelen en het uitvoeren van onderzoek.'

Onderzoek

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat de steeds vroegere oogst van graan een rol speelt bij de afname van het aantal korenwolven. 'Hierdoor worden er geen jongen uit tweede nesten meer geboren. Samen met een verminderde graanteelt, is dat een reden waarom er minder ruimte voor de hamster is. Duits onderzoek laat zien dat de gemiddelde worpgrootte de afgelopen vijftig jaar bijna is gehalveerd. Dit komt bovenop een geringer aantal worpen. 'Onduidelijk blijft echter waarom de worpen met helft is afgenomen', zo stelt Kossen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer