Limburgse telers zetten koers uit voor vitale fruitteelt

Een vitale fruitteelt in Limburg. Dat is waaraan de sector de komende tijd werkt. De bal ligt bij de fruittelers zelf. In maart 2018 moet er een koersdocument liggen. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de sector, vorige week in Margraten.

Limburgse+telers+zetten+koers+uit+voor+vitale+fruitteelt
© VidiPhoto

De eerder dit jaar opgerichte werkgroep vorstschade is breder getrokken, naar een werkgroep die de naam Vitale Fruitteelt Limburg heeft gekregen. Er is een Versterkingsagenda Vitale Fruitteelt opgericht, die wordt geleid door een stuurgroep onder leiding van burgemeester Akkermans van gemeente Eijsden-Margraten. Binnen de Versterkingsagenda zijn vier thema's benoemd: risicobeperking, markt en afzet, ondernemerschap en nieuw perspectief.

'Tijdens de bijeenkomst op 7 december zijn deze thema's verder ingevuld en geconcretiseerd', vertelt John Caubergh, die namens de LLTB in de werkgroep zit. 'In elke themagroep zitten Limburgse fruittelers die acties op gaan zetten. Op 1 maart moet er een koersdocument liggen.'

Knellend

De vier thema's zijn de onderwerpen waar het momenteel knelt binnen de fruitteeltsector. 'Onder het thema risicobeperking vallen onder meer de teeltondersteunende voorzieningen (TOV) zoals hagelnetten, preventie van vorstschade, brede weersverzekering en risicomanagement', licht Caubergh toe. 'TOV's zijn niet overal mogelijk, vanwege de hooglandschappelijke waarde van de omgeving. Misschien zijn er innovatieve ideeën voor dit probleem? Ook willen de ondernemers in deze groep de brede weersverzekering onder de loep leggen.'

Ander belangrijk thema is afzet en markt. Telers moeten volgens Caubergh zoeken naar de bekende stip aan de horizon. 'Neem je eigen beleid onder de loep, stel jezelf de vraag of je nog op de goede weg zit en stuur waar nodig bij. Ook zaken als branding en marketing verdienen meer aandacht.'

Ondernemerschap

Derde thema is ondernemerschap. 'Om te kunnen ondernemen heb je een aantal vrijheden nodig', schetst Caubergh. 'Financiële middelen is er daar een van. Maar doordat het economisch slecht gaat in de sector, hebben veel telers die middelen niet meer. Banken moeten genegen zijn bij te springen, zodat deze ondernemers verder kunnen. Een goed ondernemingsplan moet daaraan wel ten grondslag liggen. Ook kunnen fruittelers onderzoeken of er andere verdienmodellen zijn, bijvoorbeeld via landschapsbeheer of verbreding.'

Het laatste thema van de vier draait om perspectief. 'In deze groep zitten, naast ondernemers met vooruitstrevende ideeën, de bedrijfsbeëindigers. Zij kunnen bijvoorbeeld behoefte hebben aan coaching of advisering. De keuze om geheel of gedeeltelijk te stoppen, is ook een ondernemerskeuze. Daar hoeft niemand zich voor te schamen.'

Lange adem

Caubergh benadrukt dat dit een traject is van de lange adem. 'We hebben niet van vandaag op morgen de toekomst van de Limburgse fruittelers veiliggesteld. Er gaat veel tijd en energie in zitten. Belangrijk is dat de fruittelers die nu meedoen, ook blijven meedoen. We hebben elkaar echt nodig om dit traject succesvol te maken. Zonder elkaars steun, goede ideeën en kritische noten redden we het niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer