Schouten: betoog COV over redden van klimaat klopt

De argumenten waarmee de vleessector verdedigt dat het eten van minder vlees niet zomaar het klimaat redt, zijn juist. Minister Carola Schouten (LNV) maakt dat duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer.

Schouten%3A+betoog+COV+over+redden+van+klimaat+klopt
© Dirk Hol

Twee maanden geleden ontstond ophef over uitspraken van Jos Goebbels, voorzitter van brancheorganisatie COV. In een artikel met de kop 'Minder vlees eten om klimaat te redden berust op misverstand' betoogde hij dat voorstanders van een eiwittransitie vaak verkeerde argumenten aandragen en zich te weinig op de feiten baseren.

Goebbels noemde een aantal feiten die volgens hem leiden tot de conclusie dat het te simpel is om te stellen dat minder vlees eten en meer planten eten een goede manier is om het klimaat te redden. De Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wilde vervolgens weten hoe minister Schouten over de uitlatingen denkt.

Tegenwerpingen zijn juist

In een beknopte brief geeft ze nu aan dat de tegenwerpingen en nuanceringen van het COV kloppen. Dat betreft de argumenten dat veel gronden die gebruikt worden voor vee of veevoer niet geschikt zijn voor het produceren van andere gewassen, dat rundvlees in Nederland vooral een bijproduct is van de zuivelindustrie en dat varkens al sterk circulair zijn omdat zij worden gevoerd met allerlei reststromen uit de levensmiddelenindustrie.

De bewindsvrouw voegt er aan toe dat, zoals Goebbels betoogt, de veehouderij in Nederland inderdaad veel duurzamer is dan in veel andere landen. Tegelijk wijst ze er op dat de productie van vlees en zuivel gepaard gaat met 'aanzienlijke emissies van broeikasgassen'. Een afname van de consumptie van voedsel van dierlijke oorsprong kan daarom wel bijdragen aan minder uitstoot van broeikasgassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer