Hamburgerprijs moet 40 procent omhoog

De prijs van een hamburger moet eigenlijk 40 procent omhoog, vindt Natuur & Milieu. Dat vanwege de milieu- en klimaatschade die bij vleesproductie niet wordt doorberekend in de verkoopprijs.

Hamburgerprijs+moet+40+procent+omhoog
© pixabay

Dat blijkt uit een rapport van CE Delft dat in opdracht van Natuur & Milieu is uitgevoerd. 'In het rapport staan de maatschappelijke kosten die vlees eten in Nederland veroorzaakt. De echte prijs van vlees is hoger dan men denkt', stelt Geertje van Hooijdonk van de natuur- en milieuorganisatie.

Bij het produceren van vlees ontstaat volgens haar schade aan milieu, klimaat en biodiversiteit. 'Daarnaast betaalt de overheid mee aan het bestrijden van dierziektes en krijgt de sector subsidies. Als al die kosten in de verkoopprijzen worden doorberekend, dan wordt varkensvlees 53 procent duurder, kippenvlees 26 en rundvlees gemiddeld 40 procent.

Ammoniakuitstoot

CE Delft berekent dat de maatschappelijke schade door de consumptie van vlees door Nederlandse consumenten oploopt tot 4,5 miljard euro per jaar. De grootste schade wordt naar mening van de onderzoekers veroorzaakt aan het milieu. Het gaat dan vooral om uitstoot van ammoniak, waardoor de kwaliteit van bodem, water en lucht verslechtert.

De tweede grote schadepost is die aan het klimaat, geeft CE Delft in het rapport aan. De veehouderij is verantwoordelijk voor 11 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot, melden de onderzoekers. 'Dit nieuwe rapport bevestigt de impact van voedselproductie op milieu en klimaat. Minder vlees eten en een eerlijke prijs voor vlees zijn noodzakelijke oplossingen', benadrukt Van Hooijdonk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer