Ongewis+of+handelsvete+VS+en+China+kans+biedt
Achtergrond
© Shutterstock

Ongewis of handelsvete VS en China kans biedt

In reactie op de staalheffingen van de VS heeft China de importheffingen met 25 procent verhoogd, waaronder die op varkensvlees. Het is nog maar de vraag of de handelsoorlog extra kansen biedt voor Europees varkensvlees.

De VS en China stevenen af op een handelsoorlog. In een reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium geeft China aan de importtarieven van ruim honderd Amerikaanse producten, waaronder varkensvlees, te verhogen naar 25 procent. Ondertussen heeft de VS alweer een volgende stap aangekondigd.

China is voor de Amerikaans varkensvlees de op drie na grootste afzetmarkt in 2017, goed voor 820 miljoen euro.

Gevolgen

De gevolgen van de importheffing voor de afzet van Europees varkensvlees in Azië zijn lastig aan te geven. Door de importheffing worden Amerikaans varkensvlees en varkensbijproducten minder concurrerend. Voor afzet in China liggen daar kansen, melden analisten van onder meer ING.

De consumptiegewoontes en -voorkeuren verschillen wereldwijd

Duitse varkenshoudersorganisatie ISN

Daar staat tegenover dat de Chinese importbehoefte onder druk staat, doordat de binnenlandse productie fors groeit. Daardoor daalden de varkensvleesprijzen in China naar een dieptepunt. De importheffingen lijken daarmee vooral een steuntje in de rug te zijn voor Chinese varkenshouders.

Gunstige aanbiedingen

Vraag is hoe de Amerikaanse varkenssector reageert. De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN verwacht dat Amerika andere landen in Azië zal overspoelen met gunstige aanbiedingen die de handel voor Europese vleesexporteurs bederven.

'De consumptievoorkeuren verschillen wereldwijd. Deelstukken varkensvlees en varkensbijproducten worden daarom wereldwijd verhandeld. De handelsoorlog leidt tot een herverkaveling van de handel. Dat brengt extra kosten met zich mee en beïnvloedt de vierkantsverwaarding', aldus ISN.

Teleurgesteld

Amerikaanse varkenshouders zijn teleurgesteld in de Chinese heffing. De VS exporteert meer dan een kwart van zijn productie naar China. Bovendien staan de varkensprijzen in de VS al onder druk. Het aanbod lag op 1 maart ruim 3 procent boven het niveau van 2017 en dit loopt mogelijk op naar 5 procent.

Een Chinese heffing op soja uit de VS heeft mogelijk een kortstondig effect op een lagere prijs van sojabonen uit dat land. De verwachting is dat vervolgens de handelsstromen zich verleggen en het prijseffect weer wegebt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer