Rabobank verwacht wereldwijde toename dierlijk eiwit

De productie van dierlijke eiwitten neemt wereldwijd toe. Vooral in Brazilië, China en de Verenigde Staten wordt een sterke groei voorzien.

Rabobank+verwacht+wereldwijde+toename+dierlijk+eiwit
© Shutterstock

Dat schrijft de Rabobank in haar 'Global Animal Protein Outlook 2018'. De toename van de eiwitproductie gaat gepaard met een toenemende concurrentie tussen diersoorten voor hun aandeel in de portemonnee van de consument en tussen exporteurs om toegang tot importbestemmingen. Het biedt zowel producenten als verwerkers talrijke kansen, aldus de Rabobank.

Verwacht wordt dat de mondiale rundvleesproductie in 2018 voor het derde opeenvolgende jaar uitbreidt. Varkensvlees zal ook aanzienlijk groeien. Evenals de pluimveevlees, zij het minder dan in 2017.

Noord-Amerika

In Noord-Amerika blijft de productie toenemen. Toegang tot handelsmarkten blijft daar een onzeker punt in 2018, aldus de Rabobank.

Ook in Brazilië blijft de productie in 2018 stijgen. Brazilië en Argentinië zijn van plan hun rundvleesproductie met respectievelijk 5 en 4 procent te verhogen. Ook breidt Brazilië de productie van pluimvee en varkensvlees uit.

China

In China neemt de voorraad varkensvlees toe en de voorraad pluimveevlees blijft gelijk. De rundvleesvoorraad zal gestaag groeien, stelt de Rabobank. De Chinese markt voor varkensvlees maakt een neergaande beweging.

De handel gaat volgens de Rabobank het komende jaar een belangrijke rol spelen zowel wat betreft kansen als onzekerheid. De onzekerheid in 2018 komt voort uit de sterke politieke inmenging in het handelsbeleid en ziekten als vogelgriep en Afrikaanse varkenspest.

Alternatieven

Verder zijn er ontwikkelingen in alternatieve eiwitten en technologieën. In de foodretail ontstaan nieuwe, soms elkaar overlappende kanalen, aldus de Rabobank in haar publicatie. Dit brengt nieuwe kansen met zich mee, zoals de online verkoop van vers voedsel in China, maar ook kansen in het algemeen voor sterke en flexibele dierlijke eiwitketens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer