Varkensmarkt+langzaam+weer+in+balans
Achtergrond
© Henk Riswick Fotografie

Varkensmarkt langzaam weer in balans

Er lijkt een einde te komen aan een lange periode van duwen en trekken om maar zoveel mogelijk zware varkens geplaatst te krijgen. Langzaamaan herstelt de markt en komt het aantal gevraagde en aangeboden varkens weer in balans.

De Duitse ZMP-notering noteerde woensdag plus 7 cent, terwijl vorige week de prijs al 3 cent boven die van de week daarvoor lag. De verwachting is dat ook de Nederlandse slachterijen die vorige week al een voorzichtig plusje noteerden, deze week verder plussen. Ook de noteringen in veel andere Europese landen laten een opwaartse beweging zien.

Ingewijden geven aan dat het aanbod nog steeds aan de ruime kant is, maar komend weekend en begin volgende week wordt er met name in het zuiden van Nederland en delen van Duitsland Carnaval gevierd. Daardoor worden er minder dieren geslacht en komen er minder kilo's op de markt. De vleeshandel verloopt nog niet optimaal, maar haalt wel aan. Al ondervindt de export nog wel hinder van de sterke euro.

Meer en zwaarder

Traditioneel daalt de laatste weken van het jaar de varkensprijs. Zo ook in 2017. De Vion-notering bereikte zijn hoogtepunt in week 26, om gestaag te dalen naar 1,37 euro per kilo geslacht gewicht in week 52. Andere jaren liet de prijs over die periode meer schommelingen zien.

Dat dit vorig jaar niet aan de orde was, komt door de switch naar vettere varkens die de Nederlandse slachterijen in 2017 hebben gemaakt en het feit dat de dieren gemiddeld zwaarder worden aangeboden. In de tweede helft van vorig jaar scheelde dat al gauw een kilo of 3 tot 4 per varken.

300.000 varkens in Nederland geslacht

Vleesvarkens leveren op Duitsland is vooral aantrekkelijk voor de luxere dieren. Omdat er nu gemiddeld toch een iets ander varken bij vleesvarkenhouders in de stal ligt, werden vorig jaar meer slachtvarkens aangeboden bij Nederlandse slachterijen. Het aantal varkens dat wekelijks in Nederland wordt geslacht, ligt al weken ruim boven de 300.000, terwijl dat er in het verleden wekelijks gemiddeld zo'n 280.000 waren.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt bijvoorbeeld dat in november 2017 140.000 dieren meer werden aangeboden voor de slacht dan in de maand daarrvoor.

Varkens doorschuiven

De combinatie van meer dieren en kilo's heeft tot gevolg dat slachterijen al bijna twee maanden varkens doorschuiven. In het bijzonder varkens uit het Beter Leven-concept, omdat daarvan op dit moment sprake is van een overaanbod, geven ingewijden aan.

De markt verandert, zegt Jan Vernooij, voorzitter van de sectorcommissie Varkens- en Biggenhandel. Het plaatsen van vettere varkens bij Duitse slachterijen is nu nog niet aantrekkelijk, maar Vernooij voorspelt dat daar verandering in komt. Net als in België. Een vetter varken voegt smaak toe aan het vlees en is doorgaans vitaler, wat positief uitpakt voor het antibioticumgebruik.

Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal varkens in 2017 tot en met november afnam met zo'n 70.000 dieren, naar 12.409.460 stuks. Het aantal fokvarkens daarentegen steeg met 2.000, van 175.762 in 2016 naar 177.889 in 2017.

Biggendip

In 2017 zorgde een verwacht biggentekort drie maanden lang voor prijzen van royaal 60 euro per big. Die verwachte krapte kwam er niet, waarna de prijzen weer normaliseerden. Op basis van het aantal zeugen, dat in 2017 is gestegen, wordt niet verwacht dat het aantal biggen de komende maanden krapper wordt.

De biggennotering is de laatste twee maanden vrij stabiel en ligt op een niveau dat geen druk geeft in de vleesvarkenstal. De vraag naar biggen en het aanbod zijn op dit moment redelijk in balans.

- Bekijk de marktprijzen van biggen en varkens

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer