Ophef over plastic op asperges

De deze week uitgesproken wens van de Brabantse GroenLinks-fractie om het gebruik van plastic in onder meer de aspergeteelt aan banden te leggen, leidt vooral tot ongeloof in de sector.

'De folie ligt er hooguit acht weken per jaar op. Ik vind het onzin', zegt aspergeteler Antonio van Beek uit Terheijden. Hij wist medio maart als allereerste het witte goud uit de verwarmde volle grond te steken.

Landschapsvervuiling

Van Beek reageert op de uitspraken van Patricia Brunklaus, de fractievoorzitter van GroenLinks in Noord-Brabant. Zij vindt dat het gebruik van plastic op de Brabantse akkers uit de hand is gelopen en wil van het college van Gedeputeerde Staten weten wat de regels zijn. Brunklaus spreekt van landschapsvervuiling en vraagt zich hardop af of het gebruik van folie gevolgen heeft voor de afwatering en de aanwezige fauna.

'Als we allemaal vroege asperges willen eten, zul je offers moeten brengen', stelt Van Beek. 'En dat kunnen we alleen maar door folie te leggen. De consument heeft dat ook graag, want anders wordt er niet zoveel geld voor betaald. Dat is wel gebleken de afgelopen weken.' Hij doelt op de extreem hoge kiloprijzen voor asperges. De piek lag op 29 maart waar een kilo AA extra wit meer dan 21 euro opbracht.

Typerend

Naast het feit dat het gebruik van folie inspeelt op de vraag uit de markt, vindt de Terheijdense aspergeteler de uitspraken van Brunklaus ook typerend voor de huidige agrarische koers die de Brabantse politiek momenteel vaart. 'Ze springen van de ene tak in de agrarische sector naar de andere', zegt hij.

'Wie pakken we aan? Het is iedere keer iemand anders en dat vind ik wel jammer. We proberen allemaal op een goede manier onze producten op de markt te brengen. De folie ligt er bovendien maar een heel korte periode op, zo'n acht weken per perceel. Het is kort door de bocht. Ik vind het onzin.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer