Eerste+robot+voor+oogst+asperges+naar+Frankrijk
Nieuws
© Eigen Foto

Eerste robot voor oogst asperges naar Frankrijk

De eerste Sparter, de selectieve aspergeoogstmachine van Cerescon, is op transport naar zijn eigenaar. De Nederlandse hightech startup zwaait daarmee de allereerst verkochte selectieve aspergeoogstrobot ter wereld uit.

De machine is op weg naar een aspergebedrijf in Frankrijk. De naam van de machine is geheimgehouden in de drie jaar waarin de machine is ontwikkeld en geassembleerd in de bedrijfshal van Cerescon in Heeze, Noord-Brabant. Machinaal oogsten levert meer en een betere kwaliteit asperges op.

Cerescon heeft de Sparter ontwikkeld in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers. De selectieve aspergeoogstmachine is te koop in een 3-rijige, 2-rijige en 1-rijige variant, met een respectievelijk oogstbereik van 50, 35 en 17 hectare.

Minder schade

Alle benodigde functies zijn in de robot geïntegreerd. De machine detecteert al rijdend de asperges ondergronds, steekt en verwerkt ze, en herstelt het zandbed. Door de manier van detecteren en steken ontstaat er minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet.

'We staan nog maar aan het begin van de geautomatiseerde selectieve oogst'

Ad Vermeer, uitvinder van de Sparter en mede-eigenaar van Cerescon

Voor het aspergeoogstseizoen van 2019 produceert Cerescon zes Sparters voor de verkoop. Diverse telers hebben hiervoor subsidie aangevraagd en enkele daarvan zijn reeds toegekend. Voor de jaren daarna plant Cerescon een jaarlijkse verdubbeling van de verkoop in, met een maximum van 65 machines per jaar.

Cerescon presenteerde op de Duitse aspergebeurs Expo-SE 2017 deze bètaversie van de eerste 3-rijige aspergeoogstrobot ter wereld.
Cerescon presenteerde op de Duitse aspergebeurs Expo-SE 2017 deze bètaversie van de eerste 3-rijige aspergeoogstrobot ter wereld. © Eigen Foto

Belangstelliing

De verkoop van de Sparters start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon de verkoop uit naar andere Europese landen met witte asperges. Ook export buiten Europa, zoals naar Peru en Taiwan, ligt in de lijn der verwachtingen.

Ad Vermeer, uitvinder van de Sparter en mede-eigenaar van Cerescon: 'We staan nog maar aan het begin van de geautomatiseerde selectieve oogst. Nederland loopt voorop in de landbouwinnovatie en we merken dat er belangstelling is uit de hele wereld voor wat we hier in Heeze aan het doen zijn.'

Cerescon

In het voorjaar van 2017 heeft Cerescon de eerste bètaversie van de selectieve aspergeoogstmachine gepresenteerd, die in eigen beheer is ontwikkeld. Het bedrijf is in december 2014 opgericht en heeft inmiddels twintig mensen in dienst. Het afgelopen jaar ontving de organisatie meerdere nationale en internationale innovatieprijzen.

Cerescon is een jonge, hightech start up die zich snel ontwikkelt. Cerescon is begonnen met de ontwikkeling, productie en het vermarkten van de Sparter, omdat de oogst van asperges zeer arbeidsintensief is. Handarbeid voor de oogst is steeds moeilijker te realiseren. Tuinbouwbedrijven die hiervan afhankelijk zijn, kunnen met behulp van robotica voor Nederland en Europa behouden blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer