Tekort+arbeid+remt+areaal+asperges
Nieuws
© VidiPhoto

Tekort arbeid remt areaal asperges

Het tekort aan goed personeel is dit moment het grootste probleem voor aspergetelers en zorgt, naast de prijsvorming, voor stagnatie van het areaal asperges. Dat stelt Roy Schoenmakers. Hij is adviseur vollegrondsgroenteteelt bij adviesorganisatie Delphy.

Vorig jaar bleven percelen met asperges staan omdat er te weinig personeel was om de asperges te steken. 'Dit jaar lijkt het erop dat veel telers het areaal niet uitbreiden om dat te voorkomen. Ook de prijs is een aspect. Vorig jaar werd de prijs richting Pasen enorm opgedreven. Na Pasen stortte de prijs in en moesten heel wat telers een aantal weken onder de kostprijs produceren.'

Schoenmakers noemt de beschikbaarheid van arbeid 'de grootste uitdaging' voor aspergetelers op dit moment. 'De beschikbaarheid van met name Poolse arbeidskrachten neemt af.'

'Telers doen steeds vaker een beroep op Roemeense en Bulgaarse werknemers maar ervaren dat de beschikbaarheid hiervan minder betrouwbaar is', vervolgt Schoenmakers. 'Ik ken een voorbeeld dat er afspraken gemaakt waren voor tien weken, maar na vier weken waren de werknemers al weer vertrokken.'

Ik ken een voorbeeld dat er afspraken gemaakt waren voor tien weken, maar na vier weken waren de werknemers al weer vertrokken

Roy Schoenmakers, Delphy

Aspergeteler Antonio van Beek uit het Brabantse Terheijden herkent de toenemende krapte op de arbeidsmarkt maar ziet de situatie van het vorige seizoen toch als een incident. Hij is lid van de landelijke vakgroep vollegrondsgroenten van LTO.

'Vorig jaar was het al vroeg warm. Eigenlijk de tegenovergestelde situatie van dit jaar. Daardoor hadden veel telers hun arbeid nog niet goed op orde. Dan kan je beter een of twee percelen laten staan dan alles half doen.'

Tijdig organiseren

Het is volgens Van Beek van groot belang om arbeid tijdig te organiseren, zeker nu de beschikbaarheid van goede arbeidskrachten terugloopt. 'Ik heb dat zelf al in het najaar geregeld. Sommige mensen komen al tien jaar bij ons. Ga goed met je personeel om en geef wat ze verdienen. Ook zij vinden het prettig om te weten waar ze op kunnen rekenen. Je krijgt er veel voor terug.'

Toch gaat hij zijn 'voelsprieten' uitzetten in landen als Roemenië en Bulgarije. 'De komende jaren zal de arbeidsmarkt verder veranderen. Een aantal Poolse medewerkers heeft al aangegeven dat ze er waarschijnlijk mee stoppen in de komende jaren. Ik vind het fijn dat ze dat aangeven. Dan kan ik er rekening mee houden.'

Je moet volgens de tuinder ook kijken naar ontwikkelingen in het land zelf. 'Als in Polen een financiële ondersteuningsmaatregel weg valt, kan het zomaar zijn dat er weer meer Polen beschikbaar zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer