HWodKa wil verder met watermeetnetwerk

De stichting Hoeksche Waard op de Kaart (HWodKa) heeft in samenwerking met acht partners, waaronder Wageningen Universiteit en AcaciaWater, een plan ontworpen voor de inrichting van een watermeetnetwerk voor grond- en oppervlaktewaterbeheer.

HWodKa+wil+verder+met+watermeetnetwerk
© VidiPhoto

Het idee is om via een fijnmazig netwerk van sensoren data te verzamelen over sloot- en grondwaterpeilen en de bodemvochttoestand in het bodemprofiel.

De gegevens kunnen vervolgens door akkerbouwers en waterbeheerders worden gebruikt voor het regelen van slootpeilen en grondwaterstanden. HWodKa wil in 2018 door met het project en hoopt op een bijdrage via het plattelandsontwikkelingsprogramma POP3.

Waterbuffer

Wanneer de waterbeheerder over betere informatie beschikt over slootpeilen en de vullingsgraad van de waterbuffer in het buitengebied kan hij beter anticiperen op mogelijke calamiteiten volgens weersverwachtingen, verwacht H-WodKa.

Voor akkerbouwers is de informatie over de bodemvochttoestand vooral van belang in relatie tot de gewasontwikkeling, maar ook bijvoorbeeld voor de berijdbaarheid in het voor- en najaar.

Drainage

De inrichting van het meetnetwerk wordt gekoppeld aan de aanleg van een peilgestuurd drainagesysteem. Het project moet antwoord geven op de vraag of telers via peilgestuurde drainage en sub-irrigatie meer vat krijgen op de bodemvochttoestand. Naast waterkwantiteit zijn de deelnemers ook geïnteresseerd in de waterkwaliteit.

Om in aanmerking te kunnen komen voor ondersteuning door de provincie Zuid-Holland via POP3-openstellingen moet het plan gerealiseerd worden in de vorm van een proeftuin. Het moet een zichtbare plek zijn waar koplopers in de landbouw duurzame landbouwmethoden uitproberen.

Subsidieaanvraag

In 2017 heeft HWodKa, samen met de partners, het plan 'HW2O-Klimaatbestendig bodemvochtmanagement' ingediend voor subsidie via de POP3 maatregel 'Niet-productieve investeringen water'. Het voorstel werd toen afgewezen omdat het daar niet paste.

Het plan is om dit jaar opnieuw een projectvoorstel in te dienen in het kader van POP3 maar nu binnen de maatregel 'Samenwerking voor duurzame innovaties landbouw'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer