Boeren rond Schokland willen duidelijkheid

Voor de boeren rond Schokland moet snel duidelijkheid komen over de gevolgen van peilopzet in het gebied. Dat vindt LTO Noord Noordoostpolder na het debat over het gebiedsplan in de gemeenteraad van Noordoostpolder.

Boeren+rond+Schokland+willen+duidelijkheid
© Persbureau Noordoost

LTO-bestuurder Marien Verhage maakt zich zorgen over de aanhoudende onzekerheid voor de boeren rond het voormalige eiland, tevens Unesco Werelderfgoed. 'Aan de noordkant is al sprake van vernattingschade na de aanleg van een ecologische zone. Nu zoiets ook aan de zuidkant staat te gebeuren, moeten er garanties komen voor de sector. In negen van de tien keer zorgt nieuwe natuur voor vernattingschade eromheen.'

Impuls

Schokland moet via het gebiedsplan een nieuwe impuls krijgen. Het is een combinatie van natuurontwikkeling en het opkrikken van de recreatieve en cultuurhistorische voorzieningen. Een hoger waterpeil remt bodemdaling en is nodig voor de natuurontwikkeling en om de archeologische waardevolle locaties te beschermen. Het hele plan kost ruim 34 miljoen euro.

De raad van Noordoostpolder besloot maandag de gebiedsontwikkeling van Schokland te steunen, zij het onder voorwaarden. Zo moet eerst een gat in de begroting van 10 miljoen euro worden gedicht door een extra bijdrage van de rijksoverheid. Verder vindt de raad dat Werelderfgoed-organisatie Unesco moet instemmen met het plan.

Motie

De gemeenteraad nam ook een motie van het CDA aan om boeren tegemoet te komen mochten zij schade ondervinden van de maatregelen in het gebied. 'Het moet nu beter worden geregeld dan de vorige keer', zegt fractievoorzitter Marian Uitdewilligen van het CDA. Die eerdere vernatting aan de noordkant van Schokland is volgens haar ingezet zonder dat er een goed beeld was van de mogelijke gevolgen.

In een onderzoek naar die vernatting aan de noordzijde stelt het bureau Deltares vast dat een belangrijk deel van de vernatting het gevolg is van bodemdaling. 'Er is waarschijnlijk geen directe verbinding tussen de hydrologische zone en het omliggende agrarische gebied.' Ook noemt het een hydrologische studie naar de gevolgen aan de zuidkant 'zorgvuldig'. Wel is volgens Deltares nog onderzoek nodig naar de toenemende kwel die boeren melden.

Peilbesluit

LTO-bestuurder Verhage bereidt zich inmiddels voor op de volgende stap: vaststelling van een nieuw peilbesluit voor het gebied door waterschap Zuiderzeeland. 'De discussie is wat een werelderfgoed ons waard is. Er worden nu allemaal mooie plannen gemaakt, maar wij als boeren worden er niet beter van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer