LTO Noord vreest voor landbouw in dorpspolder Neerijnen

LTO Noord Neerijnen maakt zich grote zorgen over de plannen voor een dorpspolder langs de Waal bij Varik en Heesselt. Die zijn voor de landbouw niet realistisch.

LTO+Noord+vreest+voor+landbouw+in+dorpspolder+Neerijnen
© Eigen Foto

Adviesbureau Land-id presenteerde vorige week schetsen voor het gebied na de mogelijke aanleg van een nevengeul en de dorpspolder die dan ontstaat. Niet alleen gaat er zo'n 400 hectare landbouwgrond verloren door de aanpassingen. Ook lijkt er geen toekomst meer mogelijk voor de overblijvende landbouwbedrijven, stelt LTO Noord.

Professionele fruitteelt is volgens de Milieu Effecten Rapportage niet meer mogelijk in het gebied van tussen de 200 en 300 hectare dat dan overblijft. Dat komt door toenemende kwel in de winter en onvoldoende water van goede kwaliteit in lente en zomer.

Ammoniakuitstoot

Uitbreiden van veeteelt wordt onmogelijk omdat de omliggende Natura 2000-gebieden geen extra uitstoot van ammoniak toelaten. 'LTO Neerijnen is dan ook ongerust over de onzekere toekomst die de agrarische grondeigenaren en gebruikers wacht als de geul onverhoopt toch nog door gaat', zegt afdelingsbestuurder Adri van de Geijn.

Uiterst zorgelijk vindt LTO Noord het dat in de ontwerp-gebiedsvisie staat dat in de dorpspolder een landgoedachtige inrichting moet komen, met kleinschalige weilanden omgeven door natuur, afgewisseld en ontsloten door lanen.

'Er worden plannen gemaakt alsof er geen grondeigenaren en gebruikers zijn. Er is wel budget voor inrichting als fietspaden, maar niet voor grootschalige aankoop van grond in de beoogde dorpspolder.' Dit kwam volgens Van de Geijn duidelijk naar voren in de presentatie die Land-id in de gemeenteraad hield.

Waaldijk

Eerder deze week maakten Gedeputeerde Staten bekend aanleg van een nevengeul te verkiezen boven versterking van de Waaldijk in combinatie met aanpassing van de uiterwaarden. LTO Noord, de gemeenteraad van Neerijnen en waterschap Rivierenland zijn tegen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt naar verwachting later dit jaar een besluit.

'Voorlopig staat het 3-1 tegen de aanleg van een nevengeul', stelt Van de Geijn vast. 'Gemeente, Klankbordgroep Varik/Heesselt en het waterschap spraken zich immers uit tegen de geul.' Na 8 februari volgt een inspraakronde, waarna de stuurgroep tot een definitief besluit komt. Deze stuurgroep bestaat uit Rijkswaterstaat, provincie Gelderland, gemeenten Neerijnen en Tiel en waterschap Rivierenland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer