Precisielandbouw in hart van Amsterdam

Vantage Agrometius heeft vrijdag 23 maart met een Veris-bodemscanner een scan uitgevoerd op het Museumplein. Het moet helpen om het plein beter te onderhouden.

Op deze iconische plek in hartje Amsterdam worden jaarlijks diverse evenementen georganiseerd en dit heeft zijn impact op het gras. Daarnaast wordt het Museumplein dagelijks door recreanten gebruikt.

Vanwege het intensieve gebruik is het van groot belang dat de grasmat in goede conditie is. Alleen dan kan het snel herstellen na evenementen en toont het mooi egaal groen. De basis van een strak, gezond gazon is een goede egale bodem.

Om inzicht te krijgen waarom op sommige plekken het gras beter groeit dan op andere, is er besloten om een bodemscan uitvoeren. Met de uitkomsten wil de beheerder een plaatsspecifieke aanpak inzetten om de grasmat op een duurzame wijze te onderhouden.

Inzicht krijgen

Al een aantal jaren merkte de beheerder dat het gras op delen van het Museumplein structureel achter bleef ten opzichte van andere plekken. Om inzicht te krijgen in oorzaak van deze verschillen gaf hij Vantage Agrometius de opdracht om een bodemscan uit te voeren.

De Veris-bodemscanner brengt plaatsspecifiek diverse bodemparameters in kaart. De bodemkaarten die een scan oplevert geven inzicht in de bodemvariatie en maken een plaatsspecifieke aanpak mogelijk.

Voor het uitvoeren van bodemscans op sportvelden, golfbanen en in parken wordt gebruikgemaakt van een Veris U3. Dit type bodemscanner kan net als zijn grotere broer de bodemtextuur, organische stof en pH meten. Deze heeft wel een lagere capaciteit, omdat de pH-meting bij stilstand gebeurt. De Veris U3 is zo'n 400 kilo lichter dan een MSP3 en is gemaakt voor achter een utilityvoertuig of compacte trekker.

Nieuwe inzichten

Met de bodemscan hoopt de beheerder nieuwe inzichten te krijgen die verklaren waarom het gras op de ene plek beter groeit dan op de andere. Belangrijk voordeel van de scan is dat de aannames die de beheerder doet kunnen worden getoetst aan de hand van de bodemdata.

Afhankelijk van de uitkomsten wil hij een plaatsspecifieke aanpak inzetten, zodat de grasmat van het Museumplein een egaler beeld geeft en op een duurzame wijze kan worden onderhouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer