'Bij mij valt teruggang in bodemkwaliteit wel mee'

Harry Schreuder uit Swifterbant is een van de akkerbouwers die maandag optreden tijdens de Flevolandse Kennisdag Bodem en Water in Dronten. 'Bodem is een hot item geworden.'

%27Bij+mij+valt+teruggang+in+bodemkwaliteit+wel+mee%27
© Familie Schreuder

Bent u een bewuste bodemboer?

'Ik ben er niet dagelijks mee bezig, wel heel regelmatig. Je hebt bodemkunde vroeger wel op school gehad, maar je merkt dat het nu echt een hot item is geworden. Het is de laatste tijd ook veel in het nieuws, je hebt het er met collega's over, of met adviseurs.'

Toen ik tien jaar geleden merkte dat er water bleef staan tussen de aardappelruggen, heb ik extra drainage laten aanleggen

Hoe ziet uw bouwplan eruit?

'Ik werk met een bouwplan van een-op-vijf: tweevijfde tarwe en verder telkens eenvijfde bieten, uien en consumptieaardappelen. De tarwe is niet mijn hoofdgewas. Dat zijn de aardappelen, uien en bieten.'

Houdt u in het bouwplan ook rekening met de bodemgesteldheid?

'Met mijn grotere areaal tarwe belast ik de grond minder. Na die teelt komt er na de bemesting met organische mest een groenbemester in. De suikerbieten lever ik altijd vroeg af in de eerste levering. De grond heeft dan na de bietenteelt voldoende tijd om te herstellen. Voor uien kies ik een wat vroeger ras, om ook eerder te kunnen oogsten. De grond krijgt zo meer tijd om te herstellen.'

Gaat de bodem in Flevoland achteruit?

'Je hoort het wel, maar bij mij valt het gelukkig wel mee. Ik heb eigenlijk geen echt slechte plekken. Toen ik tien jaar geleden merkte dat er water bleef staan tussen de aardappelruggen, heb ik extra drainage laten aanleggen. Dat is gezien het grillige weer van de laatste tijd een goede beslissing geweest.'

Weet u wat er bij u in de bodem zit?

'Ik laat wel grondmonsters nemen, vooral om het gehalte organische stof te bepalen. Het leert mij dat mijn bodem er de afgelopen tijd niet op achteruit gaat. Integendeel, ik zit eerder in de plus. Dat komt ook doordat ik gehakseld stro onderwerk en champost aanvoer.'

Zijn die maatregelen afdoende?

'Bepaalde elementen moet je blijven aanvullen, zoals fosfaat. Maar ondanks dat het PW-getal de laatste jaren daalt, zijn mijn opbrengsten er niet op achteruit gegaan. De suikerbieten groeien goed en ook de andere gewassen blijven op niveau.'

Kijkt u ook wat collega's doen?

'Ik zie om mij heen veel intensieve teelten, zoals winterwortelen en tulpen. Ik ben daar huiverig voor. Je moet dan beregenen. Ik teel liever wat meer granen, die houden het vocht beter vast. Zo krijgt de grond meer tijd om te herstellen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer