Holland+Varken+groeimodel+naar+%C3%A9%C3%A9n+kwaliteitssysteem
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Holland Varken groeimodel naar één kwaliteitssysteem

'Holland Varken' is een eerste aanzet om op termijn naar één kwaliteitssysteem te groeien, dat het huidige IKB Varken en IKB Nederland Varken gaat vervangen. Het hebben van twee IKB-systemen is in het buitenland echt niet uit te leggen, zegt Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

'Terwijl de export van varkensvlees van het allergrootste belang is voor de hele keten', aldus Goebbels, die woensdagavond sprak tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor varkenshouders over het ketenkwaliteitssysteem Holland Varken. Dit nieuwe normenkader heeft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ontwikkeld samen met de COV.

'Driekwart van het Nederlandse varkensvlees wordt in het buitenland afgezet. Export, daar draait het om en je kunt niet meer aankomen met twee Nederlandse kwaliteitssystemen. Daar moet het vizier dus ook meer op gericht zijn', zegt Goebbels.

Blijven ontwikkelen

'Holland Varken is een groeimodel. Het omvat beide IKB-systemen en heeft aanvullende normen voor varkenshouderijen en slachterijen die ook zijn opgenomen in de normen van beide IKB's. Goebbels noemt het VKI-formulier met informatie over de voedselketen, dat verder wordt verbeterd, de residu-monitoring en het bloedonderzoek op de slachterij. 'Met voortschrijdend inzicht pakken we zaken beter op; we willen blijven ontwikkelen', aldus Goebbels.

Nieuw in Holland Varken zijn normen met betrekken tot elektriciteit op bedrijven. Daarmee wil de POV het risico op stalbranden verkleinen. Dit is ook in lijn met wat verzekeraars vragen van varkenshouders. Een stalbrand levert doorgaans veel maatschappelijke discussie op. Reden waarom de varkenshouderij dat via het Holland Varken beter wil gaan borgen.

Subsidie

'Het is onbegrijpelijk dat veel varkenshouders zich nog niet hebben aangemeld,' zegt Goebbels, 'al was het maar vanwege de subsidie voor de kosten van IKB Varken en IKB Nederland varken. Om dat voor een periode van 5 jaar te verkrijgen volstaat één formulier. Waar wacht men nog op?'

'Holland Varken is een unieke kans om met elkaar in de keten iets op te bouwen, waardoor je op de markt in eigen land, en vooral dus ook in het buitenland kunt onderscheiden en gewoon weer een beter verhaal hebt. Holland Varken is voor de hele varkensvleesketen een win-win situatie', zegt de COV-voorzitter.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer