Checklist om biggenuitval te verminderen

De checklist Bigvitaliteit is beschikbaar voor varkenshouders. Bedrijven met lage biguitval zijn daarin vergeleken met bedrijven met een hoge uitval. De POV is een van de initiatiefnemers. Linda Janssen van de POV neemt samen met kraamstalmedewerker Anja Kanters de lijst door. 'Die checklist is echt bedoeld als hulpmiddel in de stal', vertelt Janssen.

Met de checklist kan een varkenshouder samen met zijn dierenarts of voeradviseur aan de slag om de succesfactoren en de verbeterpunten op het eigen bedrijf inzichtelijk te maken. Janssen: 'Varkenshouders kunnen samen met hun adviseur de stal door met de lijst. Je vinkt gewoon aan is het en ja of een nee. Heb je een nee, is dat geen probleem maar dan zou dat een aandachtspunt kunnen zijn.'

Kanters is medewerker in de kraamstal op het bedrijf van Bart Verhees in Someren. 'Ik vind het een hele interessante lijst om te kunnen zien hoe we scoren. En als ik de lijst zo zie denk ik dat we goed scoren.'

Enquête

Basis voor de checklist zijn de uitkomsten van een enquête die gehouden is door varkensdierenartsen op 84 zeugenbedrijven. Janssen: 'Het is vooral bedoeld om de bedrijven met hoge uitval te kunnen laten leren van bedrijven met lage uitval. Wat we dus wilden weten is wat ze nou wezenlijk anders doen. Het is ook op elk bedrijf weer maatwerk. Alle facetten op een bedrijf spelen mee. En misschien kan een kleine aanpassing al een verschil maken.' Kanters: 'Ik zit zelf de meeste tijd in de kraamstal en heb het liefst zo min mogelijk uitval. Maar dat is niet altijd wat aan te doen want je hebt soms ook niet levensvatbare biggen.'

Ik ben tevreden als ik van varkenshouders hoor dat de checklist geholpen heeft en dat de succesfactoren bijgedragen hebben'.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer