POV schiet beeld Varkens in Nood over sector af

'Met een selectieve opsomming van vaak verouderde getallen en door inbrekers geschoten beelden, schetst Varkens in Nood een beeld waar we ons niet in herkennen', reageert POV-voorzitter Ingrid Jansen op een petitie die de dierenwelzijnsorganisatie is gestart. 'Gezonde dieren zijn voor iedereen belangrijk, juist ook voor de varkenshouders.'

POV+schiet+beeld+Varkens+in+Nood+over+sector+af
© ZLTO

Varkenshouders staan voor de gezondheid van hun dieren, verzekert Jansen namens Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). 'Ze zorgen goed voor hun varkens en hebben er alle baat bij dat deze gezond zijn en zich op hun gemak voelen. 'Natuurlijk komen er ziektes voor bij varkens, maar de omvang en ernst die Varkens in Nood probeert te schetsen is op geen enkele wijze de realiteit', aldus Jansen. 'Iedereen is welkom om te komen kijken hoe we daar elke dag weer invulling aan geven.'

Het rapport van Varkens in Nood benoemt ziektes die voorkomen in de varkenshouderij. Het is een verzameling van soms verouderde getallen, gekoppeld aan foute conclusies, geeft Jansen aan. Daarbij worden volgens haar 'beelden gebruikt die niet representatief zijn voor de dagelijkse gang van zaken op een varkensbedrijf. Beelden die nota bene gemaakt zijn door inbrekers.'

Afwijkingen

Varkens in Nood probeert het beeld te schetsen dat cijfers van afwijkingen aan de longen of de maag, gelijk staan aan ernstige ziekte bij varkens. Dit beeld lijkt te scoren, dinsdagmiddag is de petitie ruim vijfduizend keer getekend, het doel is volgens Varkens in Nood tienduizend.

Jansen is niet blij dat Varkens In Nood hiervoor foutieve informatie wordt gebruikt. 'Dat is echt een fout beeld. In de varkenshouderij wordt qua gezondheid van de varkens veel gemeten, met name aan de slachtlijn.'

Deze metingen kunnen de kleinst mogelijke afwijking aan longen of maagslijmvlies opsporen. Dit soort metingen worden juist gedaan om afwijkingen vroeg te kunnen signaleren. Het is juist onderdeel van de zorg voor gezondheid van de dieren. Zo kan de varkenshouder problemen aanpakken voordat varkens ziek worden.

Inhoudelijke reactie

De POV zal samen met dierenartsen en andere deskundigen snel inhoudelijk reageren op de veelheid aan cijfers in het rapport. Ze zal daarbij ook laten zien wat Varkens in Nood niet vertelt: namelijk hoe de varkenshouderij al jarenlang werkt aan verdere verbetering van diergezondheid.

En daar worden mooie resultaten bij behaald. Zo is het antibioticagebruik – de sterkste maat voor het optreden van ziekten - de afgelopen jaren sterk terug gebracht. De varkenssector heeft met succes het gebruik van antibiotica verminderd, met bijna 60 procent ten opzichte van 2009, en het gebruik van humaan kwetsbare middelen uitgebannen. Dit om resistentieproblemen te voorkomen.

Vitaliteit

Ook voor de vitaliteit van biggen, en het probleem van staart- en oorbijten zijn gerichte onderzoeken en verbeterplannen in werking gesteld. De voortgang daarvan wordt regelmatig gerapporteerd, vertelt Jansen.. 'Varkens in Nood probeert een beeld te schetsten dat niet klopt. In januari al kreeg de POV meldingen van varkenshouders dat er 's nachts bij hun in de stal is ingebroken om te filmen. Dan weet je dat excessen worden gezocht en aan elkaar geplakt.'

Varkenshouders zijn geschrokken en teleurgesteld dat er op dergelijke wijze beelden uit de stal worden verkregen. In overleg met de varkenshouder staan stallen voor iedereen open om beelden te maken. 'Als iemand een afspraak maakt, krijgt u de essentiële toelichting van de varkenshouder zelf', verzekert Jansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer