Rechter+velt+geen+oordeel+over+productierechtenontheffing
Nieuws
© Wiermans

Rechter velt geen oordeel over productierechtenontheffing

De kortgedingrechter is donderdag niet tot een inhoudelijk oordeel gekomen over de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR). Hij verwijst door naar de bestuursrechter.

LTO Pluimveehouderij/NOP, de Nederlandse Pluimveevakbond, Coöperatie DEP en de Producenten Organisatie Varkenshouderij zijn teleurgesteld. Met de rechter is uitvoerig van gedachten gewisseld over waarom de zaak bij de kort gedingrechter is neergelegd en niet direct bij de bestuursrechter.

'De discussie hadden wij zien aankomen, maar wij hadden een ander oordeel van de rechtbank verwacht', reageert advocaat Franca Damen die namens de partijen het woord voerde.

Uitspraak te laat

Een bestuursrechtelijke procedure duurt lang en biedt niet op tijd duidelijkheid voor de pluimvee- en varkenshouders die POR-rechten toegewezen hebben gekregen. 'Een bodemprocedure bij de bestuursrechter zal waarschijnlijk pas in 2019 of later duidelijkheid bieden', schetst Damen.

'Daarom hebben wij – mede onder verwijzing naar de kort gedingen van vorig jaar over het fosfaatreductieplan – aangevoerd dat een bestuursrechtelijke procedure op dit moment geen met voldoende waarborgen omklede rechtsingang biedt en dat daarom een civiele procedure mogelijk is.'

Weigeringsbesluit

De kort gedingrechter beaamt dat LTO Pluimveehouderij/NOP, NVP en POV terecht aangeven dat een schorsing van een weigeringsbesluit geen soelaas zal bieden. Maar vervolgens overweegt de rechter dan ook een voorlopige ontheffing kan worden gevraagd in het kader van een schorsingsverzoek (verzoek om voorlopige voorziening).

'Daarvan hebben wij echter geen voorbeelden kunnen vinden in de rechtspraak. En dat brengt ons weer op het punt dat de bestuursrechtelijke procedure op dit moment geen met voldoende waarborgen omklede rechtsingang biedt', aldus Damen.

© Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer