Uitgifte+natuurvergunningen+gaat+Raad+van+State+te+snel
Nieuws
© Johan Wissink

Uitgifte natuurvergunningen gaat Raad van State te snel

De Raad van State trapt op de rem voor natuurvergunningen waarbij in het kader van het Programma Aaanpak Stikstof (PAS) ontwikkelingsruimte is verleend. Als de ruimte voor het eerste deel van het programma op is, worden vergunningen geschorst.

Vorige week ontstond onrust over het schorsen van twee vergunningen voor veehouderijbedrijven in Gelderland en Noord-Brabant. De veestapel op deze bedrijven mag voorlopig niet uitbreiden. Eerder had de Raad van State laten weten geen vergunningen te zullen schorsen.

In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Carola Schouten (LNV) uit dat de situatie is veranderd ten opzichte van enige tijd geleden. De Raad van State stelt namelijk vast dat in negentien gebieden de beschikbare vrije ontwikkelingsruimte voor de eerste helft van de PAS-periode al op is.

Niet verantwoord

Daar komt bij dat de overheid nog werkt aan een betere onderbouwing van het begrip 'passende beoordeling'. Volgens de Raad van State is het niet verantwoord om de resterende vrije ontwikkelingsruimte te gebruiken zo lang dat niet goed geregeld is.

Het effect is dat verleende vergunningen worden geschorst in gebieden waar het eerste deel van de vrije ontwikkelingsruimte op is. De schorsing geldt niet voor bedrijven die de vergunning inmiddels al hebben ingevuld met een groter aantal dieren.

Haast met onderbouwing

Minister Schouten laat de Kamer weten dat ze gaat proberen de gevraagde onderbouwing eerder aan te leveren dan afgesproken. Eigenlijk zou dat per 1 juli gebeuren, als de tweede helft van de programmaperiode begint.

'Ik ga proberen dit proces samen met de andere PAS-partners te versnellen om er voor te zorgen dat we zo snel mogelijk kunnen verzoeken de schorsingen op te heffen', aldus de bewindsvrouw.

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer