%27Om+PAS+rustig+te+krijgen%2C+moet+nog+wel+wat+gebeuren%27
Nieuws
© Mike Schellart

'Om PAS rustig te krijgen, moet nog wel wat gebeuren'

Om het systeem van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) rustiger te krijgen, moet volgens Peter Munters nog wel het een en ander gebeuren.

Dat zegt de plaatsvervangend directeur Natuur en Biodiversiteit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij zijn afscheid. Hij gaat aan de slag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

'Het PAS vraagt nu nog regelmatig om aanpassingen aan het programma. Ik ben zeker tevreden over de manier waarop het werkt maar we zijn er nog niet. Er moet nog wel wat gebeuren om het systeem rustiger te krijgen.'

Juridisch getoetst

Munters wijst onder meer naar prejudiciële vragen die de overheid heeft gesteld het Europese Hof over de houdbaarheid van het PAS. 'Er wordt nu juridisch getoetst of het PAS zich volgens de hoogste Europese rechter verhoudt als implementatie van de Habitatrichtlijn. Het is ook nu weer spannend wat daar de uitkomst van is.'

Munsters toont zich uiterst tevreden over de totstandkoming en werking van het PAS. 'Het principe is en blijft mooi: economische ontwikkelingen zijn mogelijk als we de natuur herstellen. Dat is een principe dat toekomst heeft in een samenleving die moet verduurzamen. Het zou goed zijn als we bij iedere volgende stap om economische ontwikkeling te creëren er ook voor zorgen dat onze leefomgeving schoner en mooier wordt.'

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer