Coalitie+houdt+rijen+gesloten+in+Brabants+stikstofdebat
Analyse
© Koos Van Der Spek

Coalitie houdt rijen gesloten in Brabants stikstofdebat

Het Statendebat over het onderzoek naar de stikstofvergunningen van de Brabantse industrie bracht, zoals verwacht, het provinciebestuur niet aan het wankelen. Het gaf wel overduidelijk de koelkastverhouding tussen de coalitie en oppositie weer.


Vanaf het moment dat Hermen Vreugdenhil, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP en aanvrager van het debat namens alle oppositiepartijen minus GroenLinks, het woord nam, haastten Statenleden van de coalitiepartijen SP, VVD, PvdA en D66 zich naar de interruptiemicrofoon.
De Statenleden hadden steevast dezelfde vraag: waarom dit extra Statendebat en waarom is er niet eerder aan de bel getrokken? Vreugdenhil werd weinig ruimte gegund om zijn vragen te stellen aan gedeputeerde Johan van den Hout.

Confrontatie

De coalitiepartijen hielden deze verdedigingslinie met als doel om de SP-bestuurder uit de wind te houden gedurende het vier uur durende debat overeind. Toen Vreugdenhil na drie uur debat de inhoudelijke confrontatie aanging met Van den Hout, herhaalde Wilma Dirken (VVD) de al tig keer gestelde en beantwoorde vraag: wat bezielde de fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP om dit debat aan te vragen?

Het politieke toneelstuk gleed soms af naar een bedenkelijk niveau. De stellingen waren reeds vooraf betrokken. Pogingen om elkaar op inhoud te overtuigen sloegen steevast dood op de politieke verhoudingen. Aan de ene kant van het podium de verontwaardigde oppositie die steeds feller werd en aan de andere kant de coalitiepartijen die de verdedigingslinie rond Van den Hout overeind hielden.

Brabantse VVD-Statenleden kwalificeerden het debat als 'populistisch getrommel'

Verbale uitschieters

De coalitiepartijen bleven met één mond spreken. Het scenario van het oppositieblok verbrokkelde daarentegen door verbale uitschieters van PVV-Statenlid Maikel Boon en een opvallende gedaanteverwisseling van GroenLinks. Waar Hagar Roijackers tot de schorsing van het debat het woord voerde namens GroenLinks en inhoudelijk kritische vragen stelde aan Van den Hout over de stikstofdepositie, zocht na de pauze fractievoorzitter Patricia Brunklaus opvallend genoeg de confrontatie met Vreugdenhil. Ze liet Van den Hout met rust. Roijackers was overduidelijk teruggefloten en kreeg geen spreektijd meer.

De hoofdpersonen - Van den Hout versus Vreugdenhil - kregen door dit alles weinig speelruimte om het duel op feiten uit te vechten. Het is maar zeer de vraag of dat iets had veranderd aan de uitkomst van het debat, omdat de stellingen vooraf al overduidelijk waren betrokken. Met het publicatiemoment van het rapport over de industrieuitstoot was volgens de coalitie niets mis, volgens de oppositie deugde er weinig van.

De angel was al vooraf uit het debat gehaald door de Brabantse VVD-Statenleden Martijn Gruijthuijsen en Wilma Dirken. Zij kwalificeerden het debat als 'populistisch getrommel'. De coalitie kwam in het debat dan ook geen moment serieus in het nauw.

Bekijk een tijdlijn over de Brabantse veehouderijplannen.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer