Stikstofdebat gaat er komen

De oppositiepartijen ChristenUnie-SGP, CDA, Lokaal Brabant, PVV, 50+ en Partij voor de Dieren hebben vorige week een verzoek voor een extra Statendebat ingediend. Onderwerp is het rapport 'Industrie in de pas met de Wet natuurbescherming' en het moment van publicatie ervan.

Stikstofdebat+gaat+er+komen
© Mike Schellart

Zeer waarschijnlijk zal het debat op vrijdag 23 februari plaatsvinden, zo meldt Hermen Vreugdenhil, fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP. 'Vanaf het moment dat een verzoek voor een debat is ingediend, moet het binnen twee weken plaatsvinden.'

Vreugdenhil legt zich er niet bij neer dat gedeputeerde Johan van den Hout Provinciale Staten (PS) niet direct op de hoogte stelde van het bestaan van het rapport 'Industrie in de pas met de Wet natuurbescherming'. In opdracht van het Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht (BPO), dat onder voorzitterschap staat van het provinciebestuur, werd in 2016 onderzoek gedaan naar de stikstofvergunningen van de Brabantse industriesector.

Het rapport was al in december 2016 gereed, maar werd bijna een jaar later pas gedeeld met PS.

Niet tevreden met uitleg vertraagde publicatie

De oppositiepartijen nemen geen genoegen met de uitleg die Van den Hout tot nu toe heeft gegeven over de vertraagde publicatie van het rapport. De gedeputeerde Ecologie en Handhaving stelt dat het BPO het rapport pas wilde delen met PS nadat er een plan van aanpak was gemaakt op basis van conclusies en aanbevelingen uit het rapport. Dat plan van aanpak dateert van juni 2017, maar is pas vijf maanden later gedeeld via een memo.

Volgens Van den Hout heeft dat alles te maken met de overlegstructuur van het BPO dat maar twee keer per jaar vergadert; in maart en oktober. Nadat het BPO in oktober 2017 het plan van aanpak had besproken, is het dus naar PS gestuurd.

Agendapunten debat

Veel te laat, zo reageren alle oppositiepartijen met ChristenUnie-SGP voorop. Vreugdenhil: 'Het gaat hier om zorgvuldige informatievoorziening. Dat is dan ook agendapunt nummer één van het komende debat. Wij hebben in aanloop naar het veehouderijdebat in juli 2017 veelvuldig vragen gesteld over de stikstofemissie van andere sectoren dan alleen de veehouderij.'

Van den Hout stelt dat de informatie uit het rapport niet relevant was in die discussie. 'Maar het is aan PS om te beoordelen of bepaalde informatie wel of niet relevant is', reageert Vreugdenhil. 'Dat zal dan ook agendapunt twee worden van het debat. Los daarvan komt Van den Hout met geen enkele inhoudelijke reactie op deze gang van zaken en verschuilt hij zich achter procedures van het BPO.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer