Raad van State wijst uitstel rietproef af

De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft dinsdag het spoedverzoek van boeren en eigenaren van recreatiewoningen afgewezen om de rietproef in het Lauwersmeer uit te stellen.

Raad+van+State+wijst+uitstel+rietproef+af
© Nieuwe Oogst

De proef zou 15 februari beginnen. Boeren en eigenaren van vakantiewoningen vinden echter dat de watergunning die is verleend voor de proef niet mag worden gebruikt, omdat het besluit tot goedkeuring van het monitoringsplan nog niet door de rechter is getoetst. De Raad van State is het hier niet mee eens.

Zorgvuldig

De Raad van State stelt dat de watervergunning op een zorgvuldige manier is voorbereid. Bovendien kunnen mensen met schade een beroep doen op de nadeelcompensatieregeling van de rietproef, geeft het hoogste rechtscollege aan. Bij de Raad van State dient later dit jaar nog wel een bodemprocedure. Dan volgt een definitieve uitspraak.

Boeren en de recreatiesector zijn tegen de rietproef. Zij vrezen schade aan onder andere percelen en woningen, door de peilverhoging van 40 centimeter om de rietkraag in het Lauwersmeer te herstellen.

Boeren en de recreatiesector vrezen schade aan onder andere percelen en woningen, door de peilverhoging

De stuurgroep Lauwersmeer, waarin onder andere provincies en waterschappen zitten, besluit donderdag over doorgang van de rietproef. Of rechtbank Noord-Nederland voor die tijd al uitspraak doet in eenzelfde soort spoedzaak vandaag bij de rechtbank in Groningen, is nog niet bekend.

Volle week

Volgens advocaat Jewan de Goede die de boeren en recreatieondernemers bijstaat, zal de proef veel korter duren dan de zes weken die ervoor stonden, als deze dit jaar nog doorgaat. 'We zijn inmiddels een week verder en de voorbereiding voor de proef vergt ook nog tijd. '

Hij geeft aan dat het waterschap Noorderzijlvest vandaag in de voorlopige voorziening erkende dat er te weinig peilbuizen zijn geplaatst om een goed beeld te krijgen van de mogelijke schade die kan ontstaan door verhoging van het waterpeil. Boeren hadden al verscheidene keren om meerdere peilbuizen gepleit.

LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries vindt het jammer dat de Raad van State schorsing heeft afgewezen. 'De Raad van State wilde de zaak niet inhoudelijk behandelen, maar keek vooral naar het proces. Wij verwachten meer van de uitspraak van de rechtbank.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer