Raad van State brandt vingers niet aan Lauwersmeer

De Raad van State doet geen uitspraak over beheerplan Natura 2000-gebied Lauwersmeer. Zeven akkerbouwers, inwoners van Lauwersoog, recreatiebedrijven en de Waddenvereniging hadden hier bezwaar tegen gemaakt.

Raad+van+State+brandt+vingers+niet+aan+Lauwersmeer
© Anne van der Woude

Het hoogste rechtscollege van Nederland acht zich niet bevoegd een uitspraak te doen. Deze reactie is in lijn met andere uitspraken over beheerplannen, geeft jurist Leo van Pelt van Rombou aan. Volgens hem kan alleen beroep in worden gesteld als er in het beheerplan duidelijk zaken staan die vatbaar zijn voor beroep. 'Het is een heel complexe situatie.'

De Raad van State gaat geen uitspraak doen omdat het definitief verhogen van het peil in het beheerplan niet expliciet is aangemerkt als een maatregel die de instandhoudingsdoelstellingen niet in gevaar brengen. Eerdere zaken bij de Raad van State over beheerplannen legde het college ook naast zich neer.

Haakje

Dat de Raad van State ook over eerdere beheerplannen geen uitspraak wilde doen was voor LTO Noord reden om hiertegen niet bij het college in beroep te gaan. 'Deze inschatting is juist geweest', stelt beleidsadviseur Feike Wouda van LTO Noord. Andere partijen hebben er wel een haakje in gezien. Maar wij achtten de kans van slagen groter om de watervergunning aan te vechten.'

Dat gebeurde twee weken geleden tijdens een 8,5 uur durende zitting bij de rechtbank in Groningen.

Chaos

Akkerbouwbestuurder Tineke de Vries van LTO Noord heeft een dubbel gevoel over de uitspraak van de Raad van State. 'We hadden dit verwacht. Een beheerplan gaat over het proces, niet over de inhoud. We zijn blij dat we al onze energie op het aanvechten van de watervergunning hebben gezet. Aan de andere kant hadden we het ook mooi gevonden als de Raad van State het beheerplan had afgeschoten. Dan was de chaos compleet geweest.'

Typisch

Voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond Teun de Jong die de akkerbouwers ondersteunde in de Raad van State-zitting vindt de uitspraak tegenstrijdig met wat een raadsheer hem eerde meldde. 'Hij gaf aan dat een beheerplan wel vatbaar is voor beroep. Het blijft typisch dat je nergens naar toe kunt om een beheerplan aan te vechten. '

De NAV wacht de uitspraak van de rechter af en besluit dan of ze verder stappen gaat ondernemen. 'Op dit moment is er geen acute noodzaak, omdat de watervergunning ook nog in behandeling is door de rechtbank Groningen. Provincie Groningen heeft gezegd voor die tijd niet verder te gaan met de rietproef.'

Monitoringsplan

De rechtbank Groningen, waar tegelijkertijd een zaak diende, gaf eind vorige week aan dat ze het monitoringsplan van de rietproef niet gaat behandelen. Dat moet terug naar de beroep- en bezwarencommissie van Waterschap Noorderzijlvest. LTO Noord die bezwaar maakte tegen het plan wordt binnenkort uitgenodigd voor een hoorzitting.

De kans dat de rietproef, die half februari zou beginnen, ook werkelijk doorgaat dit jaar wordt met de dag kleiner, concludeert De Vries. 'Bij iedere dag die weer om is: denk ik zo dit was weer een dag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer