%27Geen+peilproef+Lauwersmeer+in+2017%27
Nieuws
© Anne van der Woude

'Geen peilproef Lauwersmeer in 2017'

De peilproef in het Lauwersmeer kan op zijn vroegst pas volgend jaar plaatsvinden. Dat verwacht LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries.

Het dagelijks bestuur van waterschap Noorderzijlvest verleende deze week een vergunning aan provincies Groningen en Fryslân voor het uitvoeren van de proef. LTO Noord beraadt zich op vervolgstappen.

Volgens De Vries kunnen tegenstanders tot 22 februari nog bezwaar maken. Daarna moet er nog een monitoringsplan worden gemaakt. 'Op 1 april moet de proef klaar zijn. De tijd wordt te krap.'

Discussie

Tijdens de rietproef wordt het waterpeil verhoogd tot maximaal 0,52 meter onder NAP, zo'n 40 centimeter boven het huidige peil. Het water kan alleen omhoog wanneer aan de voorwaarden van veiligheid is voldaan, geeft Noorderzijlvest aan.

Over de rietproef is veel discussie. LTO Noord wilde de vergunningverlening tegenhouden, omdat ze voor gevolgen als vernatting en verzilting van percelen vreest. Ook is de veiligheid volgens boeren in het geding.

Algemeen beeld

Uit een analyse van Acacia Water blijkt dat modelberekeningen die het waterschap uitvoerde, een veel te algemeen beeld geven van de effecten van de proef.

De proef is bedoeld om de groei van riet in het Lauwersmeergebied te bevorderen en de verbossing tegen te gaan. Het is een van de maatregelen uit het Beheerplan Natura 2000 Lauwersmeer.

2017 of 2018

De provincies kunnen de proef uitvoeren in twee opeenvolgende jaren in de periode van 15 februari tot 1 april. Groningen en Fryslân kunnen kiezen of ze met de proef starten in 2017 of in 2018, geeft waterschap Noorderzijlvest aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer