LTO+Noord++teleurgesteld+in+uitspraak+rietproef+Lauwersmeer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Noord teleurgesteld in uitspraak rietproef Lauwersmeer

De rechtbank heeft de bezwaren tegen de vergunning die waterschap Noorderzijlvest heeft verleend voor de rietproef aan de provincies Groningen en Fryslân ongegrond verklaard. LTO Noord stelde beroep in tegen het besluit van het waterschap om de vergunning af te geven.

De proef is bedoeld om de groei van riet in het Lauwersmeergebied door middel van een tijdelijke waterpeilverhoging te bevorderen en hiermee de verbossing tegen te gaan.

LTO Noord is fel tegen op deze proef, omdat ze voor de gevolgen van vernatting en verzilting van agrarische percelen vreest. Ook vindt LTO Noord de mogelijke risico's t.a.v. de quarantaine ziekte bruinrot te groot.

Drie eisen

LTO Noord stelde, namens haar leden in Friesland en Groningen beroep in tegen het besluit van waterschap Noorderzijlvest om de vergunning af te geven.

LTO Noord wil een goed monitoringsplan, een goede nulmeting en een goede schade regeling voor het gebied. Aan alle drie de eisen is volgens de organisatie in de vergunning niet voldaan. 'Wij vinden de uitspraak dan ook zeer teleurstellend', zegt LTO-regiobestuurder Tineke de Vries.

Bezwaar op monitoringsplan

Het monitoringsplan was geen onderdeel van de procedure bij de rechtbank. Hoewel Noorderzijlvest het monitoringsplan in oktober 2017 heeft goedgekeurd, heeft de rechtbank in haar motivering aangegeven dat voor dit monitoringsplan een aparte procedure open staat. LTO Noord heeft dan ook ,evenals een groep bewoners in het gebied, in een eerder stadium bezwaar aangetekend tegen de goedkeuring van het monitoringsplan en zal ook deze mogelijkheid aangrijpen, aldus De Vries.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer