'Ons hoge knuffelgehalte moeten we zo houden'

Professional, neventakker of hobbyist, iedere schapenhouder moet zijn verantwoordelijkheid nemen, betoogt Saskia Duives-Cahuzak uit het Brabantse Vlijmen, de nieuwe voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij in deze aflevering van de serie LTO Bestuurders.

%27Ons+hoge+knuffelgehalte+moeten+we+zo+houden%27
© Waterschap Peel en Maasvallei

Met 110 Shetland-schapen vond ze zich eigenlijk niet geschikt om LTO-vakgroep Schapenhouderij te leiden. Maar toen de vertrouwenscommissie haar vroeg, pakte Saskia Duives-Cahuzak (58) toch de voorzittershamer op. Ze doet ook meer in de sector. Duives is initiatiefnemer van de coöperatie Wools of Holland, die meerwaarde geeft aan wol. Ook is ze bestuurslid van de European Livestock Association.

Er zijn geen problemen met mest, antibiotica of fijnstof, maar het ligt wel op de loer

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Waarom zet u zich in voor de verwaardig van wol?

'Er zijn zo'n 850.000 schapen in Nederland. Alle wol gaat in grote containers naar China, terwijl we er vroeger zelf producten van maakten. Mijn inzet is om dat opnieuw te organiseren. We hebben nu in coöperatieverband 22 ton wol verwerkt. Een deel voor confectie, maar voor grootste deel tot hoogkwalitatieve glaswol voor de bouw. Dit jaar kijken of we die wol ook kunnen gebruiken voor de fabricage van tapijt.'

Hoe staat de sector ervoor?

'Er zijn zo'n 8.500 schapenhouders in Nederland. Het gaat dan om mensen met drie tot drieduizend schapen. De achterban is heel breed. Er zijn professionals, mensen die echt van schapen leven. Dan heb je boeren die schapen als neventak houden en ten slotte de hobbyisten.

'Waar ik me zorgen over maak, is dat naarmate mensen professioneler worden, ze minder bereid zijn mee te doen in LTO-structuren of projecten voor de preventie van dierziekten. Dat komt nu bovendrijven en daar gaan we als vakgroep iets aan doen.'

Hoe pakt u dat aan?

'We zijn nu bezig de visie te schrijven. Op de Dag van het Schaap op 9 juni in Ermelo presenteren we die. Dat wordt ons programma voor de komende drie jaar. Het hoofdthema wordt de professionalisering. En dan niet alleen op productie, maar ook op landschap, kwaliteit, diergezondheid en biodiversiteit.

'Verder is de schapenhouderij de enige sector die nog een hoog knuffelgehalte heeft. Dat moeten we zo houden. Wij hebben bij de burger nog het frisse beeld van een wit lammetje in de groene weide en een helderblauwe lucht. Daarom willen we alle schapenhouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid. We hebben geen problemen met mest, antibiotica of fijnstof, maar het ligt wel op de loer. Daar moeten we scherp op zijn.'

Is er een markt voor lamsvlees in Nederland?

'We eten hier niet zoveel lamsvlees. Maar het is kwalitatief goed vlees, zeker uit Nederland. Onze footprint is goed. Zo gebruiken we weinig antibiotica en werken we duurzaam. In plaats van Nederlandse lamsvlees ligt er nu lamsvlees van buiten in de schappen.

'Overigens is dit wel een puzzel waar we voor staan. Om de supermarkten te kunnen bedienen, zijn grote hoeveelheden van gelijke kwaliteit nodig. Ik weet niet wat de oplossing is. Maar ik ga niet roepen dat schaalvergroting de oplossing is. Anders komen er toestanden waar ook andere sectoren mee kampen.'

Er is veel te doen omtrent het I&R-systeem. Hoe staat het ermee in de schapenhouderij?

'Er zit nu veel vervuiling in het systeem. We hebben daarover gesproken met RVO en de schapenhouders. Tot 31 maart hebben we de tijd om het systeem op orde te hebben. Dan zijn alle schapen ook binnen geweest om af te lammeren.
'Iedereen moet eraan meedoen, ook hobbyisten. Voor hen is het net zo belangrijk. Het is nota bene de basis van ons dierziektesysteem. Het systeem moet volledig zijn en kloppen. Daar heb ik geen clementie mee. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer