Schapen vermoedelijk slachtoffer van wolf

Een kudde schapen in het Overijsselse Luttenberg is op zaterdag en zondag tot twee keer toe aangevallen. Eigenaar Jan Kleine Toereers is er vrij zeker van dat het om een wolf gaat.

Schapen+vermoedelijk+slachtoffer+van+wolf
© Archief

De wei waarin de schapen liepen, leek volgens Kleine Toereers op een slagveld. 'Overal lagen plukken wol en bloed.' Twee van zijn dieren zijn gedood en vijf schapen raakten gewond.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was al een dier slachtoffer geworden, de nacht erna waren de schapen volledig van slag. 'Ik heb al 35 jaar schapen, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het heeft een paar uur geduurd voordat ik ze weer rustig bij elkaar had. Ze waren heel erg onrustig.'

Ook een kilometer verderop, bij een andere eigenaar zijn twee schapen aangevallen. Kleine Toereers heeft via de politie de wolvendeskundige Roel Korbee erbij gehaald. Die heeft DNA afgenomen. Aan het einde van de week is er waarschijnlijk zekerheid of het een aanval door een wolf betreft.'

Het moet ook in Den Haag bekend zijn welke schade een wolf kan aanrichten, want dat is wel het gevolg van het beleid

Schapenhouder Jan Kleine Toereers

Salland

Het zou niet voor het eerst zijn dat schapen het slachtoffer zijn van een wolf. In augustus werden twee schapen gedood bij Nieuw Statenzijl in Groningen. Daar bleek uit DNA-onderzoek dat het daadwerkelijk om een wolf ging.

Ook de wolf die op 13 november op de N343 bij Kloosterhaar werd doodgereden, heeft in Salland schapen verwond en gedood. In oktober is er voor het eerst een wolf gespot op de Veluwe.

Volgens John van den Berg van LTO Noord-afdeling Salland en zelf ook inwoner van Luttenberg maakt het voorval de tongen los onder veehouders. 'Er wordt veel over gesproken. En het maakt ook onzeker. We zijn er niet mee bekend en weten dus ook niet welke maatregelen nodig zijn om het vee eventueel te beschermen tegen een wolf.'

Protest

Volgens LTO Noord-bestuurder Dirk Dekker van regio Oost en kenner van het faunabeleid, mag een boer zelfs niks doen, behalve afrasteren. 'De wolf is Europees beschermd, maar je ziet dat in Duitsland nu ook protesten zijn tegen de wolf. Een fout in het beleid is, dat wanneer een dier beschermd is, we geen maximum aantal afspreken. Dat is bij dassen ook het geval. Wanneer is de grens bereikt? Daarover zijn geen afspraken gemaakt. Als je dat wel doet, dan kan je ook goed beheren.'

Hij wijst erop dat schapen heel kwetsbaar zijn. 'Ze kunnen geen kant op, omdat ze netjes binnen een omheining staan. Voor wolven zijn schapen een makkelijke prooi. Die zullen ze eerder pakken dan een ree in het bos. Daar moeten ze veel meer moeite voor doen.'

Volgens hem is Nederland niet zo geschikt voor wolven. 'Er zijn al verschillende dieren doodgereden. Wij kennen geen grootschalige natuurgebieden, maar meer natuurparken. Het is hier dichtbevolkt met veel wegen. Alleen in Gelderland zijn bijvoorbeeld al 1000 reeën doodgereden, en ook dassen worden massaal doodgereden.'

Wildschade

Hovenier Kleine Toereers, die de schapen hobbymatig houdt, heeft bewust de media van RTV Oost en SBS 6 te woord gestaan. 'Mensen moeten weten welke schade een wolf kan aanrichten. Dat moet ook in Den Haag bekend zijn, want dat is wel het gevolg van het beleid.'

Mocht de schade inderdaad het werk van een wolf zijn, dan is hij van plan om een schadevergoeding aan te vragen bij het faunafonds.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer