Boer wil hond scannen na doodbijten schapen

Honden die schapen doodbijten, moeten beter worden onderzocht. Zo is een scan van een buik noodzakelijk om oormerken te traceren. Dat vindt schapenhouder Johannes de Jong uit Leeuwarden.

Boer+wil+hond+scannen+na+doodbijten+schapen
© Eigen Foto

Hij komt hiermee nadat een herdershond vrijdag en zaterdag zeven schapen van hem en zijn buurman-schapenhouder doodde op hun land vlakbij Dairy Campus bij Leeuwarden. 'Een geluk was dat ik vanwege het natte weer de schapen in groepen van dertig stuks weidde, anders was de schade veel groter geweest.'

De schapenhouder kwam per toeval de eigenaren van de hond op het spoor, nadat Omrop Fryslân zaterdag filmbeelden bij zijn land maakte van een hond die achter de schapen aanrende. 'Vrijdag had een hond al drie van onze schapen gedood. Ik schakelde Omrop Fryslân in omdat ik mensen wil waarschuwen hun hond aan de lijn te doen op het fietspad langs de Zwette.'

Toen ze zaterdag bij het land aan het filmen waren, renden de schapen allemaal naar een hoekje van het land.

'Een herdershond zat de schapen achterna. Filmen, filmen, riep ik tegen de cameraman. De eigenaren van de hond kwamen naar ons toe. Ze ontkenden glashard voor de camera, terwijl we allemaal zagen hoe de hond de schapen afmaakte. Later hebben ze volmondig verklaard dat ze volledig de verantwoordelijkheid op zich nemen. Ze zijn waarschijnlijk geschrokken van de honderden reacties op het bericht en de filmbeelden van Omrop Fryslân op Facebook.'

Chip

De hond werd thuis onderzocht door een hondenbegeleider. Deze gaf tegenover Omrop Fryslân aan dat het om een 'goede lobbes' ging, die geen mensen aanvalt.

'Ik had verwacht dat agenten de chip van het dier zouden uitlezen om meer informatie te vergaren. Maar de politie kan weinig doen. Dat is toch een verbeterpunt. Ook een scan van de buik of het laten braken van de hond moet gebeuren. Ik miste oornummers, die ik wel moet opgeven. De hond heeft deze vermoedelijk doorgeslikt.'

Dat de hond niet grondig is onderzocht en voor een tijd in beslag is genomen, frustreert de schapenhouder. 'Eigenaren krijgen bovendien geen boete omdat hun hond op ons land liep. Ze kunnen hem zo weer onaangelijnd uitlaten, bijvoorbeeld aan de andere kant langs de Dokkumer Ee. Dan kan weer een schapenhouder het slachtoffer worden. Deze eigenaar heeft een muilkorf gekocht en zal zijn twee herdershonden niet meer los uitlaten, heeft hij verklaard.'

Drachtig

De Jong weet nog niet wat de exacte schade is. 'De dierenarts heeft enkele schapen moeten in laten slapen. Een schaap met een bebloede kop leefde nog. Het had diepe wonden in hals en borstholte. De dierenarts verbaasde zich erover dat het nog leefde. Maar dat komt waarschijnlijk door pure adrenaline.'

De vervolgschade is echter groter dan de werkelijke schade, stelt de schapenhouder. 'Alle schapen waren drachtig. Ik moet nu uitzoeken wat voor invloed deze aanval op de schapen heeft gehad.'

De laatste tijd zijn al veel schapen in de regio het slachtoffer geworden van loslopende honden. 'Het gros van deze berichten haalt de pers niet.'

Verkocht

Vlak voor de kerst heeft vermoedelijk een hond bij Kollumerzwaag schapen doodgebeten. Een maand geleden werden tien schapen van een collega-schapenhouder bij Wirdum slachtoffer van een loslopende hond. 'Deze schapenhouder heeft de hele koppel verkocht. Want de anderen liepen kreupel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer