IBR%2Dbestrijding+verplicht+in+2019
Nieuws
© Persbureau Noordoost

IBR-bestrijding verplicht in 2019

De Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) om de IBR-bestrijding verplicht te stellen, kan op zijn vroegst op 1 januari 2019 in werking treden, zoals verwacht. Zuivelorganisaties nemen vanaf 1 april de IBR-bestrijding op in hun leveringsvoorwaarden. Ook voor BVD moeten maatregelen worden genomen in het kader van het beheersingsprogramma.

De zuivelorganisaties willen dat hun IBR-bestrijdingsprogramma aansluit op de wettelijk verplichte AmvB. Minister Schouten gaf deze week opnieuw aan dat deze AmvB op zich laat wachten. Dit was bij de stuurgroep IBR-BVD in december reden om alvast op 1 april aan de slag te gaan, weet Jos Verstraten, woordvoerder van de stuurgroep 'Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland'.

Dit betekent ook dat niet-melkveehouders pas op 1 januari 2019 kunnen worden verplicht om IBR aan te pakken. Vooralsnog geldt een vrijwillige aanpak voor de andere rundveesectoren.

• Bekijk ook vijf vragen en antwoorden over verplichte IBR-bestrijding

De AmvB moet worden ingericht en getoetst door Brussel, dat kost tijd

Jos Verstraten, woordvoerder stuurgroep IBR-BVD

'Artikel 9'-status

Die AmvB is wel nodig om een officiële 'Artikel 9'-status te krijgen binnen Europa. 'Dat is een belangrijke reden voor die aanpak, want dan geldt de verplichte bestrijding voor alle bedrijven met runderen', vervolgt Verstraten.

'De AmvB moet worden ingericht en getoetst door Brussel. De toetsingscommissie komt maar enkele keren per jaar bij elkaar. Hierdoor kost het tijd voordat deze is goedgekeurd', zegt Verstraten.

Andere aanpak

Volgens hem speelt mee dat de Nederlandse aanpak anders is dan in andere landen: 'Terwijl in het buitenland vooral wordt ingezet op individueel bloedonderzoek, werkt het programma in ons land ook met tankmelkonderzoek. Hoewel deze werkwijze veterinair is onderbouwd door het Wageningen Bioveterinary Research, wordt dit toch als anders gezien.'

Terwijl ongeveer 65 procent van de melkveebedrijven vrij is van IBR, moeten alle bedrijven vóór 1 april 2018 kiezen voor een van de drie routes om IBR-vrij te worden.

Drie routes

• Geen antistoffen tegen IBR in de tankmelk: bedrijven kunnen kiezen voor tankmelkonderzoek;
• Enkele dragers: bedrijven kunnen kiezen voor snelle certificering middels bloedafname en afvoeren van dragers;
• Meer dan 10 procent IBR-dragers: bedrijven kunnen kiezen voor vaccinatie.

De afgelopen weken zijn dierenartsen geïnformeerd over deze routes, net als de vier routes richting BVD-vrij worden. 'Dit leidde niet tot discussie', besluit Verstraten. Veehouders zijn inmiddels al geïnformeerd door de GD of hun zuivelonderneming, over de te zetten stappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer