Vijf+vragen+over+verplichte+IBR%2Dbestrijding
5 vragen
© Persbureau Noordoost

Vijf vragen over verplichte IBR-bestrijding

Stuurgroep 'Voorbereiding nationale aanpak IBR- en BVD-bestrijding' wil in de melkveehouderij op 1 april 2018 starten met de verplichte bestrijding van IBR en BVD. De aanpak in de vleesvee- en kalverhouderij volgt per 1 januari 2019. Voor BVD komt een beheersingsprogramma.

Wat houdt de verplichte IBR-bestrijding in?

De rundveesector wil met verplichte vaccinatie op verdachte en besmette bedrijven IBR uitroeien. Bedrijven die aantoonbaar IBR-vrij of IBR-onverdacht zijn, krijgen vrijstelling van de vaccinatieplicht. Bij deze bedrijven is het monitoren van hun status voldoende.

Hoe kan een bedrijf IBR-vrij worden?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen positief (besmet), vrij en onverdacht. Positief betekent vaccineren. De kans dat dieren andere dieren besmetten is dan minimaal en het virus verdwijnt via natuurlijk verloop.

Wie zo snel mogelijk IBR-vrij wil worden, kiest voor bloedonderzoek van alle dieren en voert de besmette dieren af. Een minder rigoureuze maar daarmee ook minder snelle aanpak is het tankmelkonderzoek. Hierbij wordt minimaal negen keer per jaar de tankmelk onderzocht op afweerstoffen tegen IBR.

Bij een gunstige uitslag levert dit de onverdachtstatus op. Na twee jaar onverdacht kan via een vereenvoudigde procedure alsnog de vrije status worden behaald.

Wanneer wordt vaccinatie tegen IBR verplicht?

Bedrijven die niet kunnen aantonen dat ze IBR-vrij of IBR-onverdacht zijn, worden verplicht hun dieren te vaccineren tegen IBR. Deze bedrijven moeten in april actie ondernemen of hebben ondernomen om hun status te onderzoeken. Wie op 1 april nog geen status heeft, moet vaccineren.

Geldt de verplichting alleen voor melkveehouders?

Het verplichte programma gaat voor de melkveehouders op 1 april 2018 van start. De kalverhouderij en vleesveehouderij volgen een jaar later, in 2019.
Kalverhouders mogen dan alleen nog IBR-vrije dieren importeren of dieren die in het land van herkomst zijn gevaccineerd.

Vleesveehouders zullen via bloedonderzoek moeten aantonen dat ze IBR-vrij zijn. Deze sectoren wachten op de AMvB van het ministerie voordat het bestrijdingsprogramma concreet wordt.

Hoeveel gaat de verplichte bestrijding van IBR kosten en wie gaat dat betalen?

De kosten zijn voor de sector. Nu al wordt jaarlijks tien miljoen euro in vaccins geïnvesteerd door bedrijven die vrijwillig vaccineren tegen IBR.

Dit bedrag zal toenemen, omdat vaccinatie verplicht wordt voor alle besmette bedrijven. De kosten worden na verloop van tijd weer lager. Hoe meer vrije bedrijven, des te lager de kans op besmetting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer