Verplichte aanpak IBR en BVD start in april

De melkveehouderij start op 1 april 2018 met de verplichte bestrijding van IBR en beheersing van BVD. Wie niet aantoont dat het bedrijf IBR-vrij of -onverdacht is, moet de koeien enten. De aanpak voor de vleessector volgt op 1 januari 2019.

Verplichte+aanpak+IBR+en+BVD+start+in+april
© Duo Foto

Met deze verplichting loopt de melkveesector vooruit op de algemene maatregel van bestuur (AMvB) van het ministerie van LNV en Europese goedkeuring. Beide zijn nog niet rond. De zuivelsector wil echter geen uitstel en neemt de aanpak van de infectieziekten IBR en BVD op in de leveringsvoorwaarden.

Jos Verstraten, die namens LTO-vakgroep Melkveehouderij in de stuurgroep zit die de collectieve aanpak voorbereidt, erkent dat de start op 1 april risico's met zich meebrengt. Hij verwacht echter dat eventuele wijzigingen klein zijn.

Draagvlak

Verstraten wijst erop dat er nog wel draagvlak in Brussel behaald moet worden om het Nederlandse plan geaccepteerd te krijgen. Omliggende landen zijn al verder met hun aanpak, maar hun programma's zijn duurder. 'In het buitenland moeten dieren individueel onderzocht worden via bloedmonsters, terwijl je in ons programma via tankmelkonderzoek en slachtlijnbemonstering vrij kunt worden en blijven.'

De gefaseerde aanpak van IBR en BVD was voor Toon van Hoof reden om zijn voorzitterschap van de stuurgroep neer te leggen. Hij stond een collectieve aanpak voor. 'De AmvB zit eraan te komen en over een half jaar kan het weer anders worden. Daarom vind ik deze aanpak bijzonder onverstandig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer