Nederland alleen met verplichte aanpak vrij van IBR en BVD

Zoals het er nu naar uitziet, zullen melkveehouders vanaf 1 januari 2018 moeten starten met de aanpak van IBR en BVD. Mark Wenneger uit Groenlo is die weg al jaren geleden ingeslagen.

'Op verplichte aanpak zit niemand te wachten. Maar het is de enige manier om de Nederlandse melkveehouderij vrij te krijgen van IBR en BVD', zegt melkveehouder Mark Wenneger uit Groenlo. 'In de landen om ons heen, zoals België en Duitsland, zijn ze verder op dit gebied. Het is jammer dat we in Nederland achteroplopen.'

Zuivelverwerkers, verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), willen op 1 januari 2018 een verplichting tot de aanpak van de runderziekten IBR en BVD opnemen in de leveringsvoorwaarden. ZuivelNL hanteerde in 2016 een stimuleringspakket en zet dit voort tot en met 30 juni 2017. Het pakket voor 2017 bevat enkele nieuwe maatregelen die erop gericht zijn om besmettelijke dierziekten als BVD en IBR verder terug te dringen.

Laag drempeliger

Merijn de Bont, dierenarts bij Gelre Dierenartsen in de Achterhoek, merkt dat de vergoedingen via Foqus Planet en ZuivelNL de drempel om IBR en BVD aan te pakken heeft verlaagd. 'Circa 70 tot 75 procent van de melkveehouders in onze praktijk neemt al deel aan bestrijdingsprogramma's voor IBR en BVD. Het gaat om 150 tot 160 melkveehouders op een totaal van 220.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer