Toon+van+Hoof+stapt+uit+stuurgroep
Nieuws
© ZLTO

Toon van Hoof stapt uit stuurgroep

Toon van Hoof stapt uit de stuurgroep die de verplichte aanpak van ibr- en bvd-bestrijding voorbereidt.

Van Hoof was voorzitter van de stuurgroep. Hij gaat weg omdat de zuivelorganisaties, vertegenwoordigd door Zuivel.nl en NZO met eigen plan de ibr willen aanpakken zonder daarbij andere sectoren te betrekken. Volgens Van Hoof werkt zo'n plan niet als niet alle rundveehouders meedoen aan de ibr- en bvd-bestrijding.

De voorbereidingen voor het verplicht bestrijden van beide dier ziektes kosten meer tijd dan was ingeschat. Daarom gaat de verplichte aanpak waarschijnlijk later dan 1 januari 2018 van start, zoals aanvankelijk de bedoeling was. De zuivelorganisaties willen in het nieuwe jaar daarom zelf met de beheersing van de ziektes van start.

Verkeerd signaal

In het blad Veeteelt zegt Van Hoof niet te geloven in de aanpak van de zuivelsector. 'Je hebt de overheid nodig. Als je nu zelf als zuivelsector start, geef je een verkeerd signaal af. Je moet juist met alle sectoren en de overheid samenwerken aan een volledig programma.'

Twintig jaar geleden ging het bij de verplichte bestrijding mis vanwege een vervuild vaccin, geeft hij aan. 'We krijgen maar één keer een kans om het opnieuw te lanceren. Dan moet je wel zorgvuldig te werk gaan en geen overhaaste beslissingen nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer