Durf trots te zijn op agrarisch Nederland

Een kleine groep mensen in Nederland is het vaak overal mee oneens en mag dit vervolgens ook overal roepen. Ze weten iets goeds om te buigen naar iets slechts. Bizar.

Durf+trots+te+zijn+op+agrarisch+Nederland
© Maartje van Berkel

Deze 'intellectuele' beroepsboeroepers krijgen veel te vaak een landelijk podium. Bij DWDD of in de zogenaamde kwaliteitskranten mogen ze vertellen waarom ze iets zo ontzettend slecht vinden. En zo wordt de klaagmachine in stand gehouden. Een klein deel van de samenleving bepaalt zo het publieke en politieke debat.

Denk aan het nieuws dat Nederland de op een na grootste agro-exporteur ter wereld is. In plaats van algemene trots, verschijnt er een stroom negatieve reacties over hoe het anders moet en wat volgens deze 'deskundigen' allemaal niet goed gaat.

Op elke buitenlandse missie van onze overheid worden agrarische bedrijven meegenomen om goede sier te maken. Op de Grüne Woche en Fruit Logistica komt de hele wereld zich vergapen aan de innovaties uit Nederland.

In de ogen van veel klagers beperkt onze sector zich tot landbouw en veeteelt. Men vergeet dat de sector uit zo veel meer bestaat. Zo zijn we wereldleider op het gebied van zaadveredeling, vermeerdering, uitgangsmateriaal en innovaties in de glastuinbouw en sierteelt. En wat te denken van de reductie van gewasbeschermingsmiddelen, emissiebeperkingen, vermindering van energiegebruik, verduurzaming et cetera? We zijn de beste ter wereld en het wordt elke dag beter.

Mijn oproep is om te stoppen met al het geklaag. Geef de boeroepers niet zoveel aandacht en durf trots te zijn op de zaken waar we gewoon goed in zijn en steeds beter in worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer