Afvoer+van+fipronilmest+blijft+probleem
Nieuws
© Studio Kastermans

Afvoer van fipronilmest blijft probleem

Het homogeniseren van fipronilmest met eigen schone pluimveemest is slechts een oplossing voor een klein deel van de pluimveehouders die omhoog zit met een voorraad vervuilde mest.

Dat zegt bestuurslid Hugo Bens van de vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland. 'Voor bedrijven met licht verontreinigde mest is het te doen. Die kunnen één op één mengen en zitten dan onder de vereiste MRL. Maar met zwaar verontreinigde mest moet je wel drie of vier keer zoveel schone mest van het eigen bedrijf hebben om te mengen. Dat is er er vaak niet en het mengen is bovendien een enorme operatie, vooral als het om grote hoeveelheden gaat.'

Een van de boeren die nog een enorme berg fipronilmest op het erf heeft liggen is Helmus Torsius uit Putten. Mengen is voor hem geen optie. 'Ik moet voor elke ton vervuilde mest 5 tot 10 ton eigen schone mest hebben. Die heb ik gewoon niet.' Torsius kan pas in juli terecht bij BMC Moerdijk. 'Gelukkig komt er geen nieuwe verontreinigde mest bij.'

Driekwart

Volgens Bens blijft voor zeker driekwart van de getroffen pluimveehouders het probleem van de teveel fipronilmest bestaan. 'Mest die te lang blijft liggen wordt steeds moeilijker te verbranden. En als het dit voorjaar warmer wordt gaat de mest stinken en trekt het ongedierte en vliegen aan. Dan wordt het milieuprobleem nog groter.'

De bestuurder zou graag zien dat verontreinigde mest op een centrale plaats gemengd kan worden met schone mest. Maar dat kan niet, er mag alleen op bedrijfsniveau worden gemengd.

Norm

Volgens Bens zetten ook bekende toxicologen vraagtekens bij de MRL-norm die de NVWA hanteert. 'Volgens de toxicologen kun je mest met een MRL-waarde van 0,05 veilig en normaal afzetten. Maar de NVWA hanteert een veel strengere norm. Waarom zo star vasthouden aan regels uit het verleden? Op die manier maken we het probleem veel groter dan het is.'

Bekijk de tijdlijn van de fipronilcrisis hieronder, of zie alle artikelen die hierover zijn verschenen.

Klik linksboven in de video voor een afspeellijst met video's over de fipronilaffaire.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer