Waardering voor boerenarbeid moet voorop staan

Voor LTO Nederland staat een beter financiële verdeling voorop bij het versterken van de positie van de boer in de keten. De belangenorganisatie reageert daarmee op de brief die de supermarkten dinsdag naar EU-commissaris Phil Hogan stuurden.

Waardering+voor+boerenarbeid+moet+voorop+staan
© Engel Lameijer

Topmanagers van Albert Heijn, Jumbo, Lidl Nederland en Superunie uiten in de brief hun zorgen over het voornemen van de Europese Commissie om in het nieuwe GLB maatregelen op te nemen tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen.

In de brief stellen de supermarktbazen dat de discussie over prijzen voor landbouwproducten los staat van de discussie over eerlijke handelspraktijken. De marktprijzen worden volgens de retailers ook beïnvloed door zware concurrentie, overproductie en aan de steeds veranderende consumentenvraag.

Gezinsinkomen

Woordvoerder Maarten Leseman van LTO Nederland is het op het laatste punt met de supermarkten eens, maar zegt ook daarmee het probleem van te lage prijzen niet wordt aangepakt. 'Hoe dan ook, we zien dat het vaak lage gezinsinkomen van boeren en tuinders niet wordt opgelost.'

Boeren en tuinders verdienen een hogere waardering voor het werk dat ze verrichten

De belangenorganisatie vindt dat de discussie moet gaan over een eerlijke verdeling van de waarde in de keten. 'Boeren en tuinders verdienen een hogere waardering voor het werk dat ze verrichten om hoog kwalitatief en duurzaam voedsel te produceren. Het is op zich goed dat in de Europese politiek aandacht is voor oneerlijke handelspraktijken. We zijn benieuwd wat de voorstellen van eurocommissaris Phil Hogan zijn.'

Leseman is wel van mening dat boeren en tuinders door een betere samenwerking ook zelf aan hun onderhandelingspositie kunnen werken. 'We zien dat de discussie nu vooral tussen de levensmiddelenindustrie en de supermarkten gaat. De organisaties van boeren, de coöperaties, zouden een belangrijke rol kunnen pakken. Dat zien we nog te weinig gebeuren.'

Kip van Morgen

In de brief pleiten de supermarkten voor een intensievere samenwerking met boeren en tuinders. Ook LTO Nederland zet in op verduurzaming van de land- en tuinbouw vanuit de markt. Een voorbeeld hiervan is de 'Kip van morgen' die onder verschillende benamingen bij diverse retailers in de schappen ligt.

'Wil de markt deze beweging kunnen sturen dan hebben we modern landbouwbeleid nodig en mededingregels die deze ontwikkeling niet in de weg staan. En dus rekening houden met de maatschappelijke wens tot verduurzaming', aldus Leseman.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer