Boerentroeven kansrijk in Pyeongchang

De agrarische wereld en het schaatsen zijn traditioneel sterk met elkaar verbonden. De laatste elfstedentochtwinnaars Henk Angenent en Evert van Benthem zijn allebei boer. Maar ook recente Olympische winnaars als Mark Tuitert en niet te vergeten Ids Postma.

Boerentroeven+kansrijk+in+Pyeongchang
© ANP Jerry Lampen

Laatstgenoemde is na zijn schaatscarrière verdergegaan als fulltime melkveehouder op het bedrijf in Dearsum waar hij momenteel een kleine 400 koeien melkt. Van Postma is bekend dat hij bij langdurige afwezigheid voor het schaatsen, zoals bij de Olympische Spelen, zich altijd bleef informeren over de situatie op het bedrijf.

Dat geldt ook voor Bob de Vries (33) die zo'n vijftig koeien melkt in het Friese Haule. De Vries is volop actief als melkveehouder op zijn bedrijf, als hij thuis is en tussen wedstrijden en trainingen tijd heeft om mee te helpen. Voorafgaande aan de Spelen geeft De Vries geen interviews meer, zo laat hij per email weten. Maar hij laat zich door zijn vrouw Mieke dagelijks bijpraten (zie: Bob de Vries stuurt bedrijf vanuit Korea aan).

De plaatsing van De Vries op de 5.000 meter lijkt een sterke relatie te hebben met de extra toewijding die hij deze winter aan de dag legt richting het langebaanschaatsen. Hij won in januari vorig jaar het NK Marathon en voelde zich vrij om daarna voor een keer de marathons gedeeltelijk te laten schieten en zijn pijlen op het langebaanschaatsen te richten. De Vries' vader melkt niet meer om gezondheidsredenen, er werd daarom een extra medewerker ingeschakeld. 'Dat werkt hartstikke goed', vertelt Mieke de Vries. 'Komend voorjaar gaat het bedrijf weer voor, nu ligt de focus vooral op het schaatsen.'

Afreizen gaat niet, we zijn razend druk richting eerste snede

Boerengroepje

Het shorttrackteam, inclusief boerenzoon Daan Breeuwsma, reisde al twee weken voorafgaande aan de Winterspelen af naar Azië. Eerst voor een kort trainingskamp en acclimatisering in Japan. Sinds afgelopen weekend verblijven ze in het Olympische dorp met het hele Nederlandse team.

'Nu merk je echt dat je onderdeel bent van een bijzonder evenement', zegt de Friese shorttracker die in Sotsji vier jaar geleden zijn Olympische debuut maakte. 'Je ontkomt er niet aan dat je volop contact hebt met andere sporters, of je dat nu leuk vindt of niet. Ik vind het een mooi gegeven.'

Onder hen zijn onder andere Bob de Vries, Geert Kuiper en Irene Schouten die ook een directe agrarische achtergrond hebben. 'Met Bob en Geert komt het boerenleven zo nu en dan wel ter sprake. Ik ontmoet hen natuurlijk wel eens vaker op wedstrijden. Op een of andere manier vinden de boeren elkaar altijd, maar het is niet zo dat er zich hier een 'boerengroepje' vormt hoor', zegt Breeuwsma.

Irene Schouten

Geert Kuiper is melkveehouder in Oldeholtwolde en bij zowel de mannen als de vrouwen coach van de ploegenachtervolging en massastart. Het laatste is een nieuw onderdeel in het Olympische schaatsprogramma. Belangrijkste troef bij de Nederlandse vrouwen is hier Irene Schouten (25) uit Andijk. Haar broer Simon schaatst ook op topniveau marathons, maar is niet op de Olympische Spelen actief. De familie Schouten runt een tulpenbroeierij waar Irene en Simon opgroeiden. Vader Klaas Schouten vertelt dat Simon werken op het bedrijf ook als een hobby en ontspanning beschouwt, maar dat dit niet geldt voor zijn dochter. 'Irene zoekt op een andere wijze ontspanning, via bezig zijn met haar telefoon', vertelt de tulpenkweker lachend.

Oranje is een kleur die veel op de tribunes bij het schaatsen en de shorttrack te zien zal zijn. Mieke de Vries reisde donderdag samen met drie anderen af om haar man Bob in actie te zien. Ook Breeuwsma verwacht onder andere zijn ouders, schoonouders en zusje in Zuid-Korea te zien.

De persoonlijke sponsor van Breeusam Easy Silage reist niet naar Pyeongchang. 'Wij zijn razend druk met de voorbereidingen richting de eerste snede. Dat is het moment dat veel van onze kuilafdeksystemen moeten worden geleverd. Als Daan succes heeft, willen we vast nog wat extra's doen richting hem. Daarvoor hebben we wel plannen, maar die zijn nog niet volledig uitgewerkt. Eerst kruipen we komende week vol spanning voor de tv', vertelt Bergina Van Straten van het bedrijf.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer