LTO+stoort+zich+aan+onduidelijkheid+sleepvoet
Nieuws
© Sjoerd Hofstee

LTO stoort zich aan onduidelijkheid sleepvoet

LTO Nederland vindt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit snel duidelijkheid moet geven over het voorgenomen verbod van de sleepvoetbemester op veen en klei.

LNV laat het te kort dag worden, waardoor er onzekerheid bij ondernemers wordt gecreëerd, zegt Herman Bakhuis, portefeuillehouder van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Hij vindt het onverkwikkelijk dat het zo lang duurt. 'Ik stoor me er ontzettend aan dat er vanuit LNV op de vooravond van het uitrijseizoen van mest op gras op klei en veen nog geen duidelijkheid bestaat.'

Op 16 februari gaat het uitrijseizoen op grasland in. Het verbod op de sleepvoetbemester op veen en klei is nog niet van kracht, maar een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) laat wel weten dat er regelgeving in de maak is.

Tweet

De dienst deed dinsdag een tweet uit waarin de organisatie liet weten dat vanaf 16 februari de sleepvoetbemester verboden is. Het bericht werd snel ingetrokken.

Ik stoor me er ontzettend aan dat er vanuit LNV op de vooravond van het uitrijseizoen van mest op gras op klei en veen nog geen duidelijkheid bestaat.

Herman Bakhuis, portefeuillehouder van de LTO-vakgroep Melkveehouderij

Het is nu aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om daarover te berichten. Een woordvoerder van het departement kon niet zeggen of er voor 16 februari duidelijkheid komt.

Ook minister Calona Schouten kan ook nog niet zeggen wanneer dat wel gbeeurt, zo laat zij donderdag de Tweede Kamer weten. 'Zodra er meer duidelijkheid is over het moment waarop en de voorwaarden waaronder het sleepvoetverbod zal worden ingevoerd, zal ik uw Kamer hierover informeren.'

Proeven

Het verbod op het uitrijden van drijfmest en vloeibaar slib op veen en klei met de sleepvoetbemester zou op 1 januari 2017 ingaan, maar werd vorig jaar met een jaar uitgesteld. Daarna is lang onduidelijk gebleven of het verbod daadwerkelijk van kracht zou worden.

Wel zijn vorig jaar proeven gedaan met het verdunnen van drijfmest met water. Dat vermindert de uitstoot van ammoniak en zorgt voor een betere opname van mineralen. Doel was om zo de sleepvoetbemester te behouden voor de veenweide- en kleigronden.

Uit de eerste proeven bleek dat de sleepvoetbemester met een kuub mest en een halve kuub water al voor minder ammoniakemissie zorgt dan de zodenbemester. Ook is getest met een kuub mest op eenderde water.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer