Onderzoeker+verwacht+snel+duidelijkheid+sleepvoet
Nieuws
© Sjoerd Hofstee

Onderzoeker verwacht snel duidelijkheid sleepvoet

'Wij hopen dat de ombouwcriteria voor de sleepvoetbemester komende week bekend worden gemaakt tijdens de bijeenkomst mesttoediening voor melkveehouders en loonwerkers.' Dat zegt Gerard Migchels van Wageningen University & Research over de alternatieven voor sleepvoetbemesting.

Het verbod op het gebruik van de sleepvoetbemester op veen en klei per 2018 houdt melkveehouders en loonwerkers in de westelijke veenweiden erg bezig. Daarom organiseert Proeftuin Veenweiden in samenwerking met Proeftuin Natura 2000 op 5 april een themasessie over mesttoediening.

De organisatie verwacht dat de spreker van het ministerie van Economische Zaken dan de ombouwcriteria bekend maakt, die nodig zijn om machines te kunnen aanpassen voor het verdunnen van de mest binnen wettelijke normen.

Verdunnen

Het alternatief van sleepvoetbemesting zit in het voldoende verdunnen van de mest met water. Een voorwaarde daarbij is dat je mengverhoudingen mest-water aantoonbaar kunt maken, zodat de werkwijze geborgd is', aldus Migchels.

Tijdens de themasessie van Proeftuin Veenweiden wordt ingegaan op de eisen aan alternatieven voor de sleepvoet, de voordelen van verdunnen voor de grasgroei en de borging van verdunning. Tot slot is er een demonstratie in het veld, bij pilotboer Jaap Schep in Bergambacht. De sessie begint om 13 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer