Pleidooi voor behoud van sleepvoet

Mest uitrijden met een zodebemester op zware klei- en veengrond zorgt voor grote problemen. Dat bleek onlangs tijdens een demonstratie op de Diary Campus in Goutum. Door de droogte kon de machine niet de grond in. Deze was te hard.

René LuijmesMelkveehouder Klaas Finnema in Warstiens, die de demo bezocht, vindt ook dat voorjaarsaanwending van mest met de zodebemester op klei- en veengrond leidt tot een ‘fietsenstalling’ later in het seizoen. ‘Als we het gebruik van de zodebemester op klei- en veengrond verplicht krijgen opgelegd, leidt dat tot vette problemen.’ Omdat het sleepvoetsysteem geen sleuven maakt, in tegenstelling tot het zodebemesten en in mindere mate het sleufkoutersysteem, is dit alleen toegestaan op klei- en veengrond.
In 2017 wordt de sleepvoet waarschijnlijk verboden op deze grond. Volgens Herman van Schooten van Livestock Research van Wageningen UR komt dit doordat de emissie gemiddeld wat hoger is dan van zodebemesten. ‘Er is een project gestart om met aanvullende maatregelen de sleepvoet te behouden, bijvoorbeeld het verdunnen van mest.’ Als er geen goed alternatief is, zal LTO zich inzetten voor behoud van de sleepvoet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer