Tweet+zorgt+voor+onduidelijkheid+sleepvoetbemesterverbod
Nieuws
© Eigen Foto

Tweet zorgt voor onduidelijkheid sleepvoetbemesterverbod

Het verbod op de sleepvoetbemester op veen en klei is nog niet van kracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft dinsdag een tweet ingetrokken waarin de organisatie liet weten dat vanaf 16 februari de sleepvoetbemester verboden is.

Een woordvoerder van RVO.nl laat wel weten dat er regelgeving in de maak is. Het is nu aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om daarover te berichten. Ook LTO Nederland kan geen duidelijkheid geven. Op 16 februari gaat uitrijseizoen op grasland in.

Het verbod op het uitrijden van drijfmest en vloeibaar slib op veen en klei met de sleepvoetbemester zou op 1 januari 2017 ingaan, maar werd vorig jaar met een jaar uitgesteld. Daarna is lang onduidelijk gebleven of het verbod daadwerkelijk van kracht zou worden.

Proeven

Wel zijn vorig jaar proeven gedaan met het verdunnen van drijfmest met water. Dat vermindert de uitstoot van ammoniak en zorgt voor een betere opname van mineralen. Doel was om zo de sleepvoetbemester te behouden voor de veenweide- en kleigronden.

Uit de eerste proeven bleek dat de sleepvoetbemester met een kuub mest en een halve kuub water al voor minder ammoniakemissie zorgt dan de zodenbemester. Ook is getest met een kuub mest op eenderde water.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer