NVWA checkt dierenwelzijn geitenbokjes

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren vanaf februari inspecties uit bij geitenhouders. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar het dierenwelzijn van geitenbokjes op melkgeitenbedrijven en op afmestbedrijven.

NVWA+checkt+dierenwelzijn+geitenbokjes
© nieuwe oogst


De NVWA heeft in 2017 soortgelijke inspecties uitgevoerd omdat er signalen waren dat het dierenwelzijn voor bokjes vaak niet in orde was en dat er bij afmestbedrijven veel jonge bokjes dood gingen. Uit analyse bleek dat het sterftecijfer op veel afmestbedrijven meer dan 20 procent was, met een uitschieter tot 66 procent.

Bij controles op bedrijven met hoge sterftecijfers heeft de NVWA op 3 bedrijven ernstige dierenwelzijnsovertredingen vastgesteld. Op deze bedrijven stonden veel zwakke dieren en gingen ook veel jonge bokjes dood. De NVWA heeft tegen deze bedrijven proces-verbaal opgemaakt en dit ingediend bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Geldboete

Het Openbaar Ministerie heeft 2 bedrijven een voorwaardelijke straf gegeven en een van deze bedrijven heeft ook een geldboete gekregen. Het derde proces-verbaal is nog in behandeling. Tegen deze 3 bedrijven is tevens bestuursrechtelijk opgetreden.

De hoge sterftecijfers en de uitkomsten van de inspecties van de NVWA waren in juni 2017 aanleiding voor een gesprek tussen het ministerie van LNV, de NVWA en vertegenwoordigers van alle schakels in de geitensector: melkgeitenhouders, bokkenmesters, zuivelorganisaties en handelaren.

Plan van aanpak

In november 2017 hebben LTO Melkgeitenhouderij en de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie (NGZO) op basis hiervan een plan van aanpak opgesteld om het welzijn van geitenbokjes te verbeteren en te borgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer