LTO vraagt korte wachttijd antibioticagebruik bokjes

De geitenhouderij wil bij de behandeling van zieke bokjes geneesmiddelen kunnen inzetten met een korte wachttijd. Die wens is door LTO voorgelegd aan de Tweede Kamer.

LTO+vraagt+korte+wachttijd+antibioticagebruik+bokjes
© Johan Wissink

Woensdag debatteert de Kamer met minister Carola Schouten over dierenwelzijn. Daarbij komt ook de situatie rond de geitenbokjes aan de orde.

In een brief aan de verschillende fracties benadrukt LTO dat de welzijnsproblemen rond bokjes door de sector worden aangepakt. Zo worden ze niet meer levend geëxporteerd naar andere EU-lidstaten, maar afgemest in Nederland.

Plan van aanpak

Bovendien is er een plan van aanpak om het uitvalspercentage te verlagen, zorgt duurmelken voor een geringer aantal bokjes en investeert de sector in nieuwe concepten voor bokkenvlees.

Een probleem waar geitenhouders tegenaan lopen, is de beperkte mogelijkheid om diergeneesmiddelen in te zetten. De meeste medicijnen zijn niet voor geiten toegelaten. Worden ze toch gebruikt, dan geldt een wachttijd van 28 dagen. De bokjes worden na ongeveer een maand afgeleverd. In de praktijk betekent het dat ze eigenlijk alleen op de eerste dag behandeld kunnen worden.

Buitenlandse middelen

LTO pleit er nu voor dat geitenhouders middelen mogen gebruiken die in andere lidstaten wel zijn geregistreerd voor geiten met de betreffende aandoening, inclusief de bijbehorende (kortere) wachttijd. Dat zou zorgen voor een verbetering van diergezondheid en -welzijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer