Geitenhouder Brakel moet geiten weg doen

Melkgeitenhouder Hans van Giessen uit Brakel wacht een financiële strop. Hij mag van gemeente Zaltbommel geen geiten meer houden.

Geitenhouder+Brakel+moet+geiten+weg+doen
© Ploeg

Hoewel Van Giessen een vergunning heeft, moet hij binnen tien maanden zijn geiten weg doen. Hij heeft bezwaar ingediend. De boer ontving december 2015 een omgevingsvergunning van de Omgevingsdienst Rivierenland die in opdracht van de gemeente werkt. Naar nu blijkt is die vergunning onterecht verleend.

In het bestemmingsplan van gemeente Zaltbommel wordt de geitenhouderij gezien als een intensief bedrijf, ook al heeft hij een grondgebonden bedrijf. Dat is op zijn locatie niet toegestaan. De hoeveelheid dieren of mate van grondgebondenheid doen niet ter zake.

Financiële strop

Van Giessen had voorheen vleeskalveren en werd in de zomer van 2015 getroffen door een brand in een van de stallen. Na het ontvangen van de vergunning heeft hij de geiten snel geplaatst. Als hij ze nu weer weg moet doen, betekent dat een enorme financiële strop. 'Dat zou het einde van mijn bedrijf betekenen.'

Volgens CDA-raadlid Hein de Kort moet de gemeente met een goede oplossing komen voor het bedrijf. 'Er is hier duidelijk iets misgegaan waardoor deze ondernemer in de knel zit. Hij heeft netjes voldaan aan zijn plichten bij de aanvraag van de vergunning.'

Reactie college

Ook de grootste politieke partij ZVV in Zaltbommel wil dat de gemeente er met de ondernemer uitkomt maar wil inhoudelijk nog niet reageren. 'Het is nu aan het college van burgemeester en wethouders om met een reactie te komen. Wij wachten dat nog even af.'

De gemeente moet voor eind januari reageren op het bezwaar. Van Giessen heeft er vertrouwen in dat de gemeente, gezien de situatie, met een goede oplossing komt. Hij heeft het vermoeden dat de gemeente gaat handhaven vanwege de discussie over de gezondheidsrisico's rondom geitenhouderijen. 'De groeistop in Noord-Brabant en later in Gelderland heeft er ongetwijfeld toe geleid dat de gemeente de vergunningen nog eens kritisch heeft bekeken. Wij hadden onze geiten en de vergunning echter al voor de groeistop in Gelderland.'

Grondgebonden

Volgens beleidsmedewerker Tjerk Elzinga van LTO Noord is het een gemeentelijke kwestie. 'Hopelijk kunnen gemeente en ondernemer alsnog tot een oplossing komen. In de provinciale omgevingsvisie is een definitie opgenomen voor grondgebonden veehouderijbedrijven. In die definitie kunnen wij ons vinden.'

LTO Noord roept gemeenten op om deze definitie één op één over te nemen in het bestemmingsplan. Elzinga: 'De gemeentelijke definitie is in dit geval strenger. De gemeente kiest voor handhaving. Zij zou ook kunnen overwegen om de definitie in het bestemmingsplan aan te passen conform die in de omgevingsvisie van de provincie. Dan is het probleem opgelost.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer