GGD-rapport verandert niets voor Overijsselse geitenhouders

Een nieuw rapport van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Dienst (GGD) ­IJsselland verandert niets voor de situatie van geitenhouders in Overijssel. Gedeputeerde Hester Maij (CDA) wacht landelijk onderzoek naar de mogelijke oorzaken van gezondheidsklachten af.

GGD%2Drapport+verandert+niets+voor+Overijsselse+geitenhouders
© Ploeg

Op verzoek van de Provinciale Staten van Overijssel liet ze de GGD doorberekenen hoeveel meer mensen mogelijk een longonsteking krijgen in Overijssel door de aanwezigheid van een geitenhouderij in de buurt. Aanleiding daarvoor was onderzoek in een deel van Noord-Brabant en Limburg waaruit bleek dat er in dat gebied een verhoogd risico op longonstekingen was in de nabijheid van geitenhouderijen. De provincies Noord-Brabant en Gelderland besloten daarom een (tijdelijke) groeistop op de geitenhouderij in te voeren.

Maatregelen als een groeistop hebben volgens Hester Maij echter geen zin, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost. Een doorrekening is volgens de GGD ook maar zeer beperkt mogelijk. Ook andere provincies, zoals Utrecht en Limburg, besloten op basis van dezelfde gegevens geen groeistop in te voeren.

Het geschatte aantal extra longonstekingen door de geitenhouderij is volgens de GGD 377 per jaar in Overijssel. Daarbij worden de uitkomsten van het VGO-onderzoek in Noord-Brabant en Limburg doorvertaald naar Overijssel. Er wordt daardoor gerekend met de aanname van een verhoogd risico van 22,9 procent.

Ziektelast

Het is en blijft onduidelijk of de ziektelast zich ook daadwerkelijk voordoet in Overijssel, volgens gedeputeerde Maij. 'Het is ook geen onderzoek naar de oorzaken van deze eventuele ziektelast. Het biedt een goed inzicht in de risico-inschatting van het aantal geiten en geitenhouderijen op dit moment.'

Maij heeft vertrouwen in het vervolgonderzoek dat inmiddels is opgezet door minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'Wij hebben op basis hiervan besloten geen (aanvullende) maatregelen voor de geitenhouderij te treffen. Het treffen van maatregelen gericht op het tegengaan van de groei in deze sector is een vergaande en diep in de bedrijfsvoering ingrijpende aangelegenheid. Het neemt het (berekende) risico ook niet weg.'

Feiten

Voorzitter Ben Haarman van regio Oost van LTO Noord, steunt de aanpak van gedeputeerde Hester Maij. 'Gezondheid gaat voor alles, maar wel op basis van feiten. De situatie in Overijssel is heel anders dan die in Noord-Brabant en Limburg. In dat gebied speelt de Q-koorts van destijds een grote rol. Het is heel verstandig om nu eerst het onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaken goed te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer