NVWA: eerst vaccineren, dan pas aaidagen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst geiten- en schapenhouders, kinder- en zorgboerderijen en boerencampings die hun bedrijf openstellen voor bezoekers op het belang van tijdige vaccinatie tegen Q-koorts.

NVWA%3A+eerst+vaccineren%2C+dan+pas+aaidagen
© VidiPhoto

Publieksbedrijven die hun dieren niet of niet op tijd hebben gevaccineerd tegen Q-koorts mogen geen bezoekers ontvangen bij hun dieren, om overdracht van Q-koorts van dieren op mensen te voorkomen. 

De NVWA geeft de waarschuwing af met het oog op het lammetjesseizoen. Op veel (kinder)boerderijen worden dan lammetjesaaidagen georganiseerd. Dat mag pas als de dieren zijn gevaccineerd, benadrukt de controledienst.

Verplicht

Vaccinatie van schapen en geiten tegen Q-koorts verkleint de kans op besmetting. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden. Voor schapen- en geitenhouders met meer dan 50 dieren én voor alle publieksbedrijven is jaarlijks vaccineren verplicht.

De registratie van de vaccinaties in het I&R-systeem moet binnen zeven dagen na vaccinatie en vóór 1 augustus gedaan zijn. Bedrijven die hun dieren niet of niet op tijd vaccineren mogen geen bezoek ontvangen bij hun dieren en riskeren een bestuurlijke boete van 2.500 euro.

Controles

De NVWA heeft in 2017 bij 112 publieksbedrijven inspecties uitgevoerd op Q-koortsvaccinaties en de registratie daarvan in het I&R-systeem. Bij deze controles bleek dat elf bedrijven hun dieren nog niet hadden gevaccineerd. Bij vijf van deze bedrijven zijn naar aanleiding van de inspectie terplekke maatregelen afgesproken om dieren af te zonderen. Van de zes overige bedrijven zijn er inmiddels vier opnieuw geïnspecteerd en akkoord bevonden.

Op negen bedrijven waren de dieren wel gevaccineerd, maar was dit laat gebeurd. 31 publieksbedrijven hadden de vaccinatie niet of niet tijdig vastgelegd in het I&R-systeem. Bij 61 van de 112 geïnspecteerde bedrijven zijn geen afwijkingen geconstateerd.


Bekijk ook vijf vragen over Q-koortsonderzoek in Nieuwerbrug
 

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer