Geitenhouder op Bonaire verdient aan toeristen

Onder subtropische omstandigheden houdt Aletta van Beeck op Bonaire circa zeventig geiten. Haar bedrijfsinkomen haalt ze vooral uit bijdragen van toeristen en de verkoop van feta.

Geitenhouder+op+Bonaire+verdient+aan+toeristen
© Sjoerd Hofstee

Het is een prachtig gezicht: één jong geitje springt tussen de 29 geiten die Aletta van Beeck in haar 'melkerij' op Bonaire vast heeft staan. Het geitenlam werd eerder geboren dan ze verwachtte, maar is nu een mooie extra bezienswaardigheid voor de toeristen, die het bedrijf drie keer week kunnen bezoeken. Het aantal wisselt sterk, maar gemiddeld vinden ruim vijftig mensen maandelijks hun weg richting het enige geitenbedrijf dat het eiland kent.

Van Beeck werd enkele jaren geleden bekend in Nederland door deelname aan Boer zoekt Vrouw. Ze ontving daarvoor ook al regelmatig bezoekers, maar na het tv-programma trok dit aan en besloot ze dat te reguleren en een vergoeding te vragen.

Bezoekers betalen 15 dollar (12 euro) waarna zij een rondleiding krijgen, feta proeven en Van Beecks verhaal aanhoren. Dat verhaal start wanneer zij achttien jaar geleden op Bonaire komt om enkele maanden als fysiotherapeut te werken. Die maanden worden jaren, omdat het wonen op het eiland haar te goed bevalt om weer te vertrekken.

Tevreden zijn met wat je hebt en wat je kunt doen, dat is mijn streven

Aletta van Beeck, geitenhouder op Bonaire

Altijd Tevreden

Bonaire kent op zijn ruige platteland nagenoeg geen landbouw, maar wel veel wilde en tamme, loslopende, geiten. Ze werken vertederend op Van Beeck die tien jaar geleden besluit een bedrijfje te starten met de naam Semper Kontentu, ofwel 'Altijd Tevreden'. 'De mensen zijn hier snel tevreden en niet op zoek naar altijd maar meer. Dat spreekt mij aan.'

Met vallen en opstaan in de beginjaren en veel hulp van vrijwilligers bouwt de onderneemster een bescheiden en simpel bedrijf op met een lage kostprijs. Alle materialen voor de overkappingen zijn hergebruikt en zelf geconstrueerd.

Geen elektriciteit

Om een inkomen te genereren, maakt Van Beeck kaas. Eerst is dat chèvre en ricotta. 'De ricotta vond ik geen succes, de chèvre wel. Maar ik had er veel werk van. En er is hier geen elektriciteit op het bedrijf, dus op een generator moest urenlang de airco draaien.'

De bewerkelijkheid en de bijkomende stress gaan Van Beeck, die vijf jaar geleden doorgroeit naar ruim honderd geiten, tegenstaan. 'Het doel was om tevreden en in harmonie met de natuur te leven en te werken. Ik merkte dat ik door groei in aantal geiten en de vele uren kaasmaken dat gevoel kwijt raakte. Daarop besloot ik terug te gaan naar minder dan zeventig geiten.' Dat is inclusief lammeren en bokjes en zo'n dertig melkgeiten gemiddeld. Qua kaassoort schakelt de onderneemster over naar feta. Dat is gemakkelijker te bereiden en te bewaren en het verkoopt prima.

Kruislingen

Van Beeck werkt met allemaal kruislingen. Het meeste bloed in haar veestapel is van de rassen Boergeit en Anglo-Nubian. De onderneemster melkt de geiten eenmaal daags. Dat doet ze met de hand elke ochtend, voordat driemaal per week toeristen zich melden voor een tour.

Haar zelfgefokte geiten houdt Van Beeck aan zolang ze gezond zijn en het totaal niet te veel is. Bij dat laatste wordt er verkocht of geslacht. Na de slacht verkoopt ze de huid voor creaties als vloerkleden, tassen of beurzen. 'Ik probeer alles van de geit zo optimaal mogelijk te benutten. Dat past binnen de kringloopgedachte en manier van werken die ik nastreef.'

Snoeiafval

Onderdeel daarvan is het voeren van snoeiafval aan de geiten. Dit vormt een belangrijk deel van hun dagelijks rantsoen en wordt gratis gebracht. Anders moeten de hoveniers het betaald afvoeren.

Gras en sorghum verbouwt Van Beeck ook op enkele percelen van de 4,5 hectare grond die bij het bedrijf hoort. Door het warme en droge klimaat is de voeropbrengst niet te vergelijken met Nederland.

De mest voert de onderneemster af naar een tuincentrum, dat daar een kleine vergoeding voor betaalt.

Ideaal

Alles is erop gericht om de kringloop volledig te sluiten. 'Die levende kringloop wil ik mijn bezoekers ook tonen. Dat is mijn hogere ideaal', zegt Van Beeck.

Tegenslag is er ook. De laatste anderhalf jaar werden zeker twintig van haar geiten gestolen. Het is een wrange aanslag op het kleine bedrijfje dat toch al niet voor een hoog inkomen zorgt. 'Maar dat laatste hoeft ook niet. Tevreden zijn met wat je hebt en wat je kunt doen, dat is mijn streven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer